je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito sviatkami.
Dodáva výraznú chuť koláčikom, vianočnému pečivu, jablkovým koláčom, či zaujímavú arómu vynikajúcemu cappucinu, ale aj varené víno ochutené škoricou je lahôdka po dobrej lyžovačke…
Je veľmi vhodné používať ju celoročne – do raňajkových cereálií, do krupicovej či pšenovej kaše a do plnky pečených jabĺk.
Prečo je tomu tak?
Škorica je aromatická kôra škoricovníku, stále zelených tropických stromov.
Vyrábajú sa z nej silice, tinktúry, olej.
Poznáme 2 najznámejšie typy: Škoricovník ceylonský a Škoricovník čínsky
Najčastejšie používame mletú škoricu a celú škoricu.
Prvé záznamy o škoricovníku pochádzajú z Číny 4000 rokov pred našim letopočtom. Ako liečivo ale aj aromatickú prísadu ho používali aj starí Egypťania. Rovnako aj v starovekom Grécku bola škorica známa a Gréci prikladali jej liečebným účinkom veľký význam.
Škorica bola veľmi vzácna a drahá. Na začiatku bola známa iba čínske škorica a až neskôr, od 16 storočia aj ceylonská. V našich krajoch bola známa približne od 15 storočia.
Čo hovoria o škorici vedecké výskumy?
Škoricou sa výskumy zaoberajú neustále a v súčasnosti boli preukázané už jej účinky v mnohých oblastiach:
Zo štúdií vyplynulo aj to, že vhodnejšou alternatívou k priamej konzumácii mletej škorice je škoricový čaj, kde dochádza k usadeniu pevných súčastí na dne nádoby a vytvoreniu čistého vodného extraktu. Škorica môže byť pridávaná do pomarančovej šťavy, ovsených vločiek, kávy, šalátov. A čo je dôležité vedieť je to, že jej aktívne látky sa teplom nerozkladajú.
Recepty so Škoricou
Odporúčaná účinná dávka na prípravu porcie čaju predstavuje 1 až 3 g mletej škorice zaliatej 300-500 ml vriacej vody. Po odstátí sa vytvoria dve oddelené vrstvy, usadeninu pevných častí treba oddeliť opatrným zliatím (bez premiešania) do inej nádoby. Najvýraznejším účinkom škoricového čaju je hypoglykemický efekt (pozor u ľudí, ktorí trpia hypoglykémiou – nízkou hladinou cukru v krvi) Čaj sa odporúča konzumovať po jedle aby nedochádzalo k nežiaducej výraznejšej hypoglykémii. Protizápalové a protizrážanlivé (antiagregačné) účinky škoricového čaju je možné využiť aj ako prirodzenú, podpornú súčasť liečby žilovej trombózy alebo ako prirodzenú diétnu prevenciu.
Quinou dajte variť do vody. Použite približne dvojnásobok hmotnosti quinoi. Pridajte štipku soli a pomaly varte.
Kaša potrebuje svoj čas, asi 15-20 minút povarte, kým sa vám voda nevyvarí a nechajte ešte 5 minút postáť. Pridajte čerstvé ovocie, orechy, 2-3 lyžice bieleho jogurtu a mletú škoricu.
Tieto raňajky sú vhodné pre tých, ktorých metabolizmus je skôr sacharidového typu a dodá im tak dostatok energie a dopoludnie.
Autor: Beláková Renáta, Maťošová Jarmila
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom
Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava
Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina
Škorica je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.