Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina dokozahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaénová). Telo si ich nevie samé vytvoriť, preto je nevyhnutné prijímať ich v potrave.
Čo je zdrojom Omega-3 mastných kyselín?
Najznámejším zdrojom sú ryby v ich prirodzenom prostredí v chladných moriach. Zdrojom rastlinného pôvodu sú ľanové semienka, vlašské orechy či semená repky olejnej. Menšie zastúpenie je v lieskovcoch a mandliach, no napríklad v arašidoch by ste ich hľadali márne. Nedostatok omega-3-mastných kyselín môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie ciev a srdca.
Odporúčaná denná dávka je 500 mg EPA a 500 mg DHA. Zaistíme si ich pravidelnou konzumáciou morských rýb. Vhodné je zaraďovať ryby do jedálničku 2x týždenne. Kto éodmieta ryby, mal by navýšiť príjem omega-3 MK z rastlinných zdrojov alebo využiť potravinových doplnkov
Prečo nie je rybí olej to najlepšie?
Neupravovaný potravinársky rybí olej obsahuje maximálne 30% omega-3-mastných kyselín DHA a EPA. Ak konzumujeme takýto druh oleja, dodávame telu navyše i iné mastné kyseliny, ktoré prijímame už v strave v nadmernej miere. Trendom zdravej výživy je naopak znižovať príjem týchto tukov. V rybom oleji sa nachádzajú i nečistoty v dôsledku kontaminácie rýb látkami z prostredia (ortuť, dioxín a pod.). Dôležitá je preto jeho purifikácia čiže očistenie od nepotrebných tukov a škodlivín. Nedostatok zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín negatívne ovplyvňuje vzrast kardiovaskulárnych ochorení, mozgových príhod, depresií, nespavosti či porúch správania.
Pri kúpe výživových doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami si pozorne preštudujte ich zloženie. Kvalitné prípravky by nemali obsahovať nepotrebné tuky, omega-6 a ani omega-9 kyseliny.
Nadbytočný príjem omega-3 MK (nad 5 g/den) prináša určité nežiaduce účinky – zažívacie ťažkosti, zvýšenú krvácivosť (predovšetkým u pacientov s antikoagulačnou liečbou) a väčšie nebezpečenstvo pre vznik hemoragických mozgových príhod.
Pre udržanie dobrého zdravotného stavu (zníženia rizika kardiovaskulárnych ochorení, zápalových reakcií, činnosti nervové sústavy) je dobré udržiavať príjem omega-3 MK a omega-6 MK vhodný v pomere zhruba 1:4. Skutočnosťou je, že typický slovenský jedálniček vytvára pomer, v prospech omega-3 MK podstatne horší. Zloženie našej stravy prináša skóre 1:10-1:30.
Prečo potrebujeme omega-3 mastnú kyselinu DHA?
Prečo potrebujeme omega-3 mastnú kyselinu EPA?
Chráňme si svoje srdce a cievy a myslime na svoju emocionálnu rovnováhu!
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom
Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava
Škorica je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito
Morské riasy patria k najstarším formám života na zemi a sú zdrojom potravy ľudstva od najstarších dôb. Sú stavbou jednoduché, formou rozmanité a
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.