Zdravá výživa

Glykemicky_index-1

Glykemický index-čo to je a ako ho využiť ?

24. júna 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Čo je  to  glykemický  index? Glykemický index (GI) je číslo vyjadrujúce postavenie potraviny na škále od 0 do 100 v závislosti od toho, ako rýchlo sa cukor (sacharidy) z tejto potraviny vstrebáva do krvi a ako intenzívne ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Glykemický index je indikátor, ktorý môže pomôcť pri výbere vhodných potravín v období, keď […]

chlorella

Zaujímavosti o Chlorelle – zelený jačmeň

21. mája 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Chlorella pyrenoidosa Je širokozáberový očistný prostriedok a hoci nie je liekom, predsa lieči. Je najbohatším zdrojom chlorofylu, ktorý zlepšuje ľuďom krvný obraz, urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom. Zlepšuje tiež okysličenie organizmu, čím bráni vzniku infekčného prostredia.

Prekyslenie-1

Prekyslenie organizmu

2. mája 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Prekyslený organizmus môžeme považovať za jednu z civilizačných chorôb. Prekyslenie vytvára v tele prostredie, ktoré umožňuje rozvinutie rôznych chorôb. Pre zdravie človeka je okrem iných vecí potrebné aj udržiavanie acidobázickej rovnováhy (rovnováhy medzi zásadami a kyselinami). Hodnota pH krvi je 7,4. pričom ľudská krv je veľmi mierne zásaditá. Prekyslenie organizmu (acidóza) je stav, pri ktorom je v krvi […]

zdrava-vyziva

Jeme preto, aby sme žili? – Alternatívne výživové postupy

2. apríla 2013, redakcia

Vegánstvo, frutariánstvo, vitariánstvo, makrobiotika či paleolitická strava? Poznáte alternatívne výživové postupy a sú vlastne zdraviu prospešné? Aké sú ich pozitíva a naopak – nevýhody či riziká? Podľa výživového poradcu Mgr. Vlastimila Chadima z Brna možno súčasný jedálniček minimálne tretiny populácie charakterizovať ako monotónny a nevyvážený. Prevažujú nutrične menej kvalitné potraviny v podobe bieleho pečiva, sušienok, oplátok či údenín a hodnotné pokrmy často […]

Jarná zelenina

TOP 10 jarnej zeleniny

23. marca 2013, redakcia

K prvým zeleninám objavujúcim sa na jar na trhu patrí reďkovka, špargľa, jarná cibuľka a iné. Po zime, keď je náš organizmus vyčerpaný, trpí jarnou únavou, prípadne máte recidivujúce infekcie horných dýchacích ciest, Vám táto jarná zelenina môže dodať dostatok vitamínu C a iných zdraviu prospešných látok. Ktoré to sú?       Cibuľa, cibuľka […]

Čili papričky

Čili papričky – síce pálivý, ale liek

12. marca 2013, redakcia

Čili paprička (niekedy sa tiež používa kayenské korenie) sú malé svetlejšie papričky so silnou vôňou, pričom za pálivú chuť môže látka kapsaicín. Je to rastlinný alkaloid, ktorý spôsobuje typické pálenie tým, že podráždi nervové zakončenia jazyka. Štipľavé čili papričky majú veľa pozitívnych účinkov pre ľudský organizmus, a preto ich môžeme považovať aj za liek! Čili papričky poznali ľudia […]

Novinky

alergia1

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Pitny rezim cyklistu

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Hmyz

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.