Čili paprička (niekedy sa tiež používa kayenské korenie) sú malé svetlejšie papričky so silnou vôňou, pričom za pálivú chuť môže látka kapsaicín. Je to rastlinný alkaloid, ktorý spôsobuje typické pálenie tým, že podráždi nervové zakončenia jazyka. Štipľavé čili papričky majú veľa pozitívnych účinkov pre ľudský organizmus, a preto ich môžeme považovať aj za liek!
Čili papričky poznali ľudia už 7 000 rokov pred naším letopočtom. V Strednej Amerike ich používali Indiáni, neskôr si ich obľúbili aj Aztékovia a Mayovia. Do Európy ich priviezol Diego Alvarrez Chanca, lekár z druhej Kolumbovej výpravy. Čili papričky zvyšujú chuť do jedla a majú množstvo pozitívnych účinkov na organizmus.
Čili papričky nám nielen zvyšujú chuť do jedla, ale majú aj liečivé účinky. Okrem ďalších látok obsahuje aj vitamíny C a karotén B.
Liečivé účinky kapsaicínu:
Experti z Nottinghamskej univerzity však dokázali, že kapsaicín vie zabíjať aj rakovinové bunky. Pri laboratórnych pokusoch kapsaicín zredukoval na polovicu rakovinový nádor pankreasu, ale aj prostaty. Vedci tvrdia, že kapsaicín ľudia prijímajú v potrave už dlhé tisícročia, a teda nie je zdraviu škodlivý. Vedecké tímy tak začínajú pracovať na liekoch proti rakovine obsahujúcich kapsaicín.
Ako ich konzumovať ?
Nezapíjajte ich vodou! Keďže kapsaicín nie je rozpustný vo vode, ale v tukoch pre zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach najlepšie pomôže pohár mlieka, alebo jogurt. Kto nemá rád mlieko môže si ústa vypláchnuť malým množstvom destilátu, pretože kapsaicin je rozpustný aj v alkohole. Treba pamätať na to, že vo väčšom množstve dráždi pohlavné a močové ústrojenstvo.
Ktoré sú najštipľavejšie ?
Na svete sú tisíce druhov čili papričiek rôznych chutí a pálivosti. Ich štipľavosť meria takzvaná Scovillova stupnica, ktorý vytvoril desaťmiestnu stupnicu pálivosti. Pálivosť sa v nej meria podľa množstva kapsaicínu takzvanými scovillovými jednotkami SHU. Napríklad známe Tabasco má 30- až 50-tisíc jednotiek, Red Savina Habanero, 577 tisíc Scovillových jednotiek a absolútne najštipľavejšou čili papričkou na svete je Bhut Jolokvia, ktorej index štipľavosti dosahuje vyše milión jednotiek.
Čili paprička je liek, ktorý síce páli, ale pomáha aj ľudskému organizmu. Zahrňme si ju do našej kuchyne a pridajme si ju do jedla. Nemusíme hneď tú najštipľavejšiu, stačí aj menej pálivá a účinok sa na našom zdraví určite dostaví. Náš život tak bude nielen pikantnejší, ale aj zdravší.
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom
Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava
Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina
Škorica je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito
Čo je to glykemický index? Glykemický index (GI) je číslo vyjadrujúce postavenie potraviny na škále od 0 do 100 v závislosti od toho, ako rýchlo
Chlorella pyrenoidosa Je širokozáberový očistný prostriedok a hoci nie je liekom, predsa lieči. Je najbohatším zdrojom chlorofylu, ktorý zlepšuje
Prekyslený organizmus môžeme považovať za jednu z civilizačných chorôb. Prekyslenie vytvára v tele prostredie, ktoré umožňuje rozvinutie rôznych
Vegánstvo, frutariánstvo, vitariánstvo, makrobiotika či paleolitická strava? Poznáte alternatívne výživové postupy a sú vlastne zdraviu prospešné?
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.