Skríženou alergiou peľ – potraviny trpí v strednej Európe asi 50 % peľových alergikov a vzniká na základe podobnosti alergénov. Jedná sa o jav, kedy IgE protilátky, vytvorené proti určitému alergénu, reagujú na základe podobnosti v sekvencii aminiokyselín s alergénom iným. Skrížená reakcia existuje medzi potravinami, medzi potravinou a inhalačným alergénom (peľ, roztoče) alebo latexom a potravinou. Pokiaľ sa skrížená reaktivita prejavuje klinicky, hovoríme o skríženej alergii. Osoby alergické na pele trpia dvakrát až trikrát častejšie na potravinové alergie než bežná populácia.Orálny alergický syndróm
Hlavným prejavom skríženej alergie medzi peľmi a potravinami je orálny alergický syndróm. Objavuje sa po požití surového ovocia alebo zeleniny. Do niekoľkých minút po jedle začnú páliť pery, podnebie, jazyk, škriabať v krku, môže dôjsť k vyrážke alebo opuchom okolo úst. Pokiaľ pokračujeme v podávaní potraviny, objavujú sa i významnejšie príznaky: zápaly spojiviek, nádcha, astma, opuch hrtanu alebo anafylaxia. V prípade skrížených alergií pele – potraviny často predchádzajú príznakom potravinovej alergie respiračné príznaky (zápaly spojiviek, nádchy). K reakcii na zeleninu a ovocie môže dôjsť vdýchnutím, dotykom (pozor na trenie očí!) – pri lúpaní, krájaní, strúhaní, lisovaní (prejavy môžu byť dramatické – astma, anafylaxia).
Neexistuje žiadny vzťah medzi závažnosťou peľovej nádchy a závažnosťou potravinovej alergie. Niekedy je výskyt skríženej reakcie pele – potraviny spojený s peľovou sezónou – niektorí ľudia nemôžu jesť jablká v období kvitnutia briez, ale mimo tohto obdobia nemajú žiadne ťažkosti.
Ľahko dôjde k alergickej reakcii po požití surovej alebo čerstvej potraviny, tepelná úprava alergénny vplyv rastlinných bielkovín väčšinou ruší – termolabilné alergény. Dajte pozor – výnimkou sú napr. zeler, petržlen, korenie, orechy a arašidy, ktoré obsahujú alergény teplu odolné-termostabilné alergény.
Najčastejšie skrížené reakcie – inhalačné-potravinové alergény:
BREZA – jablko, broskyňa, marhuľa, hruška, zeler, mrkva, zemiak, orechy, paradajka, kari korenie
TRÁVY – paradajka, pšenica, kiwi
AMBRÓZIA – melón, banán, uhorka, harmanček
PALINA – zeler, mrkva, petržlen, horčica, korenie, harmanček, slnečnicový olej
ROZTOČE – morské plody, slimáky
Ostatné skrížené reakcie
LATEX – banán, kiwi, avokádo, mango, melón, papája, gaštan, zemiak, kôstkové ovocie
ARAŠIDY – strukoviny
VLAŠSKÉ ORECHY – ostatné druhy orechov
PŠENICA – jačmeň, žito
KREVETY – iné morské plody
Liečba potravinovej alergie
Prevencia potravinovej alergie?
Jar je obdobím, keď dostáva náš imunitný systém poriadne zabrať. Jeho úlohou je ochrániť nás pred chorobami a škodlivinami z vonkajšieho prostredia.
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Anafylaxia (anafylaktická reakcia) je závažná, akútna a životohrozujúca systémová reakcia, ktorej najťažšou formou je anafylaktický šok. V
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.