Vo všeobecnosti platí, že jedlá, ktoré sú viackrát spracovávané a sú do nich pridávané rôzne druhy dochucovadiel, farbív a podobne, nie sú zo zdravotného a nutričného hľadiska na takej úrovni, ako je to pri naturálnych zdrojoch výživy.
Pri porovnaní potravín z hľadiska hustoty výskytu jednotlivých nutrientov a nemyslíme len bielkoviny, sacharidy a tuky, ale aj ostatné mikroživiny a stopové prvky sme vybrali tieto potraviny, ktoré sme zoradili podľa abecedného poradia.
Bobuľoviny
Na rozdiel od ostatných druhov ovocia, bobuľoviny sa vyznačujú tým, že obsahujú menej cukru a sú preplnené širokým spektrom vitamínom, minerálov a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Patria sem napríklad černice, brusnice, maliny, čučoriedky alebo ríbezle.
Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.Viac než 15% bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu“ presahujúcu všetky známe kritéria. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Goji majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti.
Kakao (horká čokoláda) – Či už zoberieme do úvahy samostatný kakaový prášok, kakaové bôby alebo horkú čokoládu, kakao je tak bohaté na živiny, že vedci zatiaľ ani presne neidentifikovali všetky jeho prospešné látky. Ak sme pri horkej čokoláde, tak tým samozrejme nemáme na mysli rôzne typy mliečnych čokolád propagovaných reklamou a ani nekvalitné horké čokolády s minimálnym obsahom kakaa. Vyberajte si kvalitné zdroje, t.j. horké čokolády s obsahom kakaa aspoň 60-70%. Samozrejme používať môžete aj samotné kakao, ktoré sa dá použiť pri príprave rôznych pokrmov, ale aj pri miešaní proteínových kokteilov. Kakao obsahuje hlavne veľa antioxidantov, minerálov, vitamínov a prírodných stimulačných látok. Okrem iného má priaznivé účinky na srdce, pokožku a navodzuje pocit dobrej nálady.
Med
Prírodný zázrak a všeliek. Ak na vás niečo lezie, dajte si lyžicu medu s cesnakom, cibuľou, zázvorom či citrónom. Zdvojnásobí liečivý efekt. Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov, je aj zdrojom energie. Navyše, med je prírodným antibiotikom.
Morské riasy a sladkovodné riasy
Sú menej známe a dá sa povedať, že neprávom podceňované. Morské a sladkovodné riasy obsahujú najviac antioxidantov zo všetkých potravín na našej planéte. Navyše sú doslova preplnené s aminokyselinami a minerálnymi látkami. Za jednu z nutrične najbohatších potravín na svete sa považuje Bio Spirulina.
Šitake – pre nás pojem neznámy, na ďalekom východe si ju vážia. Čo sa skrýva pod týmto tajomným názvom? Šitake je huba, o ktorej ešte budeme veľa počuť. V Japonsku ju používajú pri liečbe rakoviny, AIDS, cukrovky či únavy, takže jej potenciál je veľký. Obsiahnutý lentinan pomáha posilňovať imunitný systém, eritadenín zasa znižuje hladinu cholesterolu. Bohatý je aj na omega 6-mastné kyseliny, železo, horčík, draslík a selén. Na konzumáciu sú vhodné čerstvé i sušené plody.
Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom
Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava
Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina
Škorica je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito
Jar je obdobím, keď dostáva náš imunitný systém poriadne zabrať. Jeho úlohou je ochrániť nás pred chorobami a škodlivinami z vonkajšieho prostredia.
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.