Štrnásty november nie je Svetovým dňom diabetu náhodou. V tento deň v roku 1891 sa Štrnásty november nie je Svetovým dňom diabetu náhodou. V tento deň v roku 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, ktorý sa zaslúžil o objavenie inzulínu. Bantingovi sa spolu so študentom medicíny Charlesom Herbetom Bestonom podarilo v laboratóriu profesora Johna […]
Letná sezóna už pomaly končí, ale kroky cestovateľov a športovcov stále ešte vedú doslova všetkými svetovými smermi a kontinentmi. Všade tam na nás okrem krásnych cestovateľských a športových zážitkov číhajú aj podceňované zdravotné riziká. Najčastejším ochorením na cestách bývajú cestovateľské hnačky. Každý rok dostane hnačku 20 – 50 % cestovateľov (približne 10 miliónov ľudí). Hnačka sa objaví obyčajne v 1. […]
Možno ste to práve vy, kto s veľkou pasiou chodí každý deň behať a jedného dňa si uvedomíte, že to s vami ide nejak dolu vodou. Vaša kondícia bola doteraz úplne skvelá, no zrazu sa omnoho viac zadýchate, nevládzete, srdce Vám búši ako splašené, aj keď už ste dávno dobehali. Čo sa to s vami len deje? Ráno sa […]
píše: MUDr. Ľubica Tichá, PhD – endokrinológ Medzi poruchy príjmu potravy patrí mentálna anorexia a mentálna bulímia. Ich spoločným znakom je strach z tučnoty, porucha hodnotenia svojej postavy s pocitom tučnoty a túžbou dosiahnuť „ideál svojej postavy“, za ktorý sa v dnešnej dobe najmä u žien považuje extrémna štíhlosť. Vtipne to vyjadrila pani z Windsoru, že „žiadna žena nie je nikdy ani […]
Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – bielkovinou niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie […]
I. Aké ochorenie sa skrýva pod názvom celiakia? Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén – lepok. Odhady frekvencie výskytu tejto choroby sa rôznia od 1:3 000 až po 1:100. V Japonsku a čiernej Afrike sa toto […]
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.