Morské riasy patria k najstarším formám života na zemi a sú zdrojom potravy ľudstva od najstarších dôb. Sú stavbou jednoduché, formou rozmanité a účinkami prekvapujúce. Len niekoľko gramov morských rias pokryje dennú spotrebu mnohých vitamínov a minerálov. Morské riasy sú najčistejším,najkvalitnejším a organizmom najlepšie využiteľným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a uhľohydrátov. Telu dodávajú potrebné vitamíny (A, B2, B12, C) a množstvo minerálnych látok (vápnik, zinok, horčík, železo, jód, chróm, sodík). Niektoré druhy (IZIKI, WAKAME, NORI) majú až 14x viac vápnika než mlieko. Tiež sa výrazne podieľajú na znižovaní cholesterolu a ich unikátne zloženie hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov. Používajú sa ako prevencia, alebo ako stav zlepšujúci prostriedok pri širokej škále civilizačných chorôb, napr.: vysoký krvný tlak, arterioskleróza, alergie, reumatizmus, poruchy nervové i gynekologické. Morské riasy sú prirodzené antioxidanty a sú cenené aj pre svoje protizápalové a protirakovinové účinky. Upravujú činnosť zažívacieho traktu a regulujú hormóny. Všetky morské riasy by sa mali však mali konzumovať s mierou, pretože obsah jódu v nich je vysoký a ich predávkovanie spôsobuje nadmernú činnosť štítnej žľazy. Jednou zo špecifických vlastností rias je aj ich schopnosť eliminovať z tela radioaktívne a ťažké kovy.
Jedlé morské riasy sa rozdeľujú na tri základné druhy – červené, hnedé a zelené.
Normálne rastú zelené riasy v povrchových vodách, červené vo vodách hlbších a hnedé medzi tým.
Príprava a varenie
Morské riasy dostanete kúpiť v sušenej forme a dlho vydržia v uzavretej nádobe na suchom mieste. Aby sa mohli prejaviť ich pozitívne účinky, konzumovať by sme ich mali pravidelne (aspoň 3x do týždňa) v malých množstvách. Môžeme ich variť, dusiť, smažiť, ale aj priamo konzumovať, v závislosti od typu riasy. Pred použitím ich treba opláchnuť. Výraznejšia vôňa a chuť (pripomínajúca rybu) niektorých rias sa dá zjemniť odstátím v teplej vode alebo krátkym sparením predtým, než ich vmiešame do pripravovaného jedla. Je dobré použiť aj vodu z namočených rias. Riasy môžeme poprípade povariť (vylúhovať) v celku a potom vybrať, ak je ich chuť pre nás príliš „silná“. V kontakte s vodou zväčšia svoj objem.
Pre „začiatočníkov“ sú vhodné riasy Nori a Wakame pre ich jemnú chuť a arómu. Nori pomáha pri trávení, preto sa často používa do jedla pečeného na oleji. Nori je dostať aj ako instantné vločky, ktoré môžete bez úpravy pridať do každého pokrmu. Wakame chutí ako špenát, dáva sa najmä do polievok (stačí 5 cm na 3-5 porcií) a treba ju variť aspoň 15 minút. Prípadne ju môžete namočiť a potom pokrájanú vmiešať do šalátu. Obľúbenou riasou je aj Kombu, ktorá sa bežne varí so strukovinami (aspoň pol hodiny, ideálne hodinu). Stačí malý prúžok a nielenže skráti dobu varenia, ale zvýši stráviteľnosť jedla. Riasa Arame má jemnú sladkú chuť a dobre ladí s tofu a jemne chutiacou zeleninou. Po namočení ju nechajte odkvapkať, osmažte na oleji, poduste, pridajte vodu a zeleninu a znovu poduste.
Riasy sú cenným potravinovým prídavkom v strave pre športovcov, ale aj vegetariánov. Svojim veľkým množstvom minerálov sa dajú porovnať s najbohatšou pozemnou zeleninou. Jedlá s riasami, kombinované so správnymi prísadami a starostlivo pripravené, môžu plnohodnotne obohatiť náš tanier. Morské riasy môžu byť jedným z prvých krokov na ceste za zdravším jedlom, pričom ich použitie v bežnej kuchyni je jednoduché. More ponúka ďalší spôsob, ako čerpať z jeho nekonečnej energie.
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom
Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava
Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina
Škorica je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.