Morské riasy – potravina budúcnosti

16. januára 2014 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

Morské riasy patria k  najstarším formám života na zemi a sú zdrojom potravy ľudstva od najstarších dôb. Sú stavbou jednoduché, formou rozmanité a účinkami prekvapujúce. Len niekoľko gramov morských rias pokryje dennú spotrebu mnohých vitamínov a minerálov. Morské riasy sú najčistejším,najkvalitnejším a organizmom najlepšie využiteľným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a uhľohydrátov. Telu dodávajú potrebné vitamíny (A, B2, B12, C) a množstvo minerálnych látok (vápnik, zinok, horčík, železo, jód, chróm, sodík).  Niektoré druhy (IZIKI, WAKAME, NORI) majú až 14x viac vápnika než mlieko. Tiež sa výrazne podieľajú na znižovaní cholesterolu a ich unikátne zloženie hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov. Používajú sa ako prevencia, alebo ako stav zlepšujúci prostriedok pri širokej škále civilizačných chorôb, napr.: vysoký krvný tlak, arterioskleróza, alergie, reumatizmus, poruchy nervové i gynekologické.  Morské riasy sú prirodzené antioxidanty a sú cenené aj pre svoje protizápalové a protirakovinové účinky.  Upravujú činnosť zažívacieho traktu a regulujú hormóny.  Všetky morské riasy by sa mali však mali konzumovať s mierou, pretože obsah jódu v nich je vysoký a ich predávkovanie spôsobuje nadmernú činnosť štítnej žľazy.  Jednou zo špecifických vlastností rias je aj ich schopnosť eliminovať z tela radioaktívne a ťažké kovy.

Jedlé morské riasy sa rozdeľujú na tri základné druhy – červené, hnedé a zelené.
Normálne rastú zelené riasy v povrchových vodách, červené vo vodách hlbších a hnedé medzi tým.

  • Hnedé morské riasy vďačia za svoj názov aj farbu netypickému pigmentu, ktorý potláča zelený chlorofyl a ostatné farbivá. Najpoužívanejšou je riasa kombu, ktorá je typická pre kórejskú a čínsku kuchyňu. Je súčasťou polievok, mäsových aj rybacích pokrmov a má výraznú korenistú chuť. Arame, taktiež hnedá morská riasa má sladkastú chuť a výborne ochutí akúkoľvek varenú zeleninu, znižuje krvný tlak a lieči gynekologické ochorenia.
  • Zelené morské riasy sú najmenej početnou skupinou. Zbierajú sa sezónne. Niekedy je ich na morskom dne toľko, že zmenia farbu vody a o pár dní po nich už niet ani stopy. Na trhu sú dostupné riasy najmä v práškovej forme. Niekedy je to mix rôznych druhov, pričom zelené morské riasy bývajú jeho súčasťou.
  • Za červenú farbu niektorých rias môže špecifický pigment a tiež to, že absorbujú modré svetlo, ktoré premieňajú na červené . Najpoužívanejšou z červených rias je nori, ktorá je základnou riasou používanou pri balení sushi. Pre svoju jemnú chuť a nízky obsah soli je nori najlepšou voľbou pre začiatočníkov. Pridáva sa do ryže podobne ako curry a nepokazí vám ani zeleninový šalát. Chutná je aj červená morská riasa dulse. Šalátom a polievkam dodá orieškovú chuť. Kelp, mimoriadna riasa, vám pomôže spáliť tuk a urýchli metabolizmus. Užívajte ju ale v menšom množstve, pretože obsahuje veľa jódu.

Príprava a varenie
Morské riasy dostanete kúpiť v sušenej forme  a dlho vydržia v uzavretej nádobe na suchom mieste. Aby sa mohli prejaviť ich pozitívne účinky, konzumovať by sme ich mali pravidelne (aspoň 3x do týždňa) v malých množstvách. Môžeme ich variť, dusiť, smažiť, ale aj priamo konzumovať, v závislosti od typu riasy. Pred použitím ich  treba opláchnuť. Výraznejšia vôňa a chuť (pripomínajúca rybu) niektorých rias sa dá zjemniť odstátím v teplej vode alebo krátkym sparením predtým, než ich vmiešame do pripravovaného jedla. Je dobré použiť aj vodu z namočených rias. Riasy môžeme poprípade povariť (vylúhovať) v celku a potom vybrať, ak je ich chuť pre nás príliš „silná“. V kontakte s vodou zväčšia svoj objem.

Pre „začiatočníkov“ sú vhodné riasy Nori a Wakame pre ich jemnú chuť a arómu. Nori pomáha pri trávení, preto sa často používa do jedla pečeného na oleji. Nori je dostať aj ako instantné vločky, ktoré môžete bez úpravy pridať do každého pokrmu. Wakame chutí ako špenát, dáva sa najmä do polievok (stačí 5 cm na 3-5 porcií) a treba ju variť aspoň 15 minút. Prípadne ju môžete namočiť a potom pokrájanú vmiešať do šalátu. Obľúbenou riasou je aj Kombu, ktorá sa bežne varí so strukovinami (aspoň pol hodiny, ideálne hodinu). Stačí malý prúžok a nielenže skráti dobu varenia, ale zvýši stráviteľnosť jedla. Riasa Arame má jemnú sladkú chuť a dobre ladí s tofu a jemne chutiacou zeleninou. Po namočení ju nechajte odkvapkať, osmažte na oleji, poduste, pridajte vodu a zeleninu a znovu poduste.

Riasy sú cenným potravinovým prídavkom v strave pre športovcov, ale aj vegetariánov. Svojim veľkým množstvom  minerálov sa dajú porovnať s najbohatšou pozemnou zeleninou. Jedlá s riasami, kombinované so správnymi prísadami a starostlivo pripravené,  môžu plnohodnotne obohatiť náš tanier. Morské riasy môžu byť jedným z prvých krokov na ceste za zdravším jedlom, pričom ich použitie v bežnej kuchyni je jednoduché.  More ponúka ďalší spôsob, ako čerpať z jeho nekonečnej energie.

Niečo pre inšpiráciu:

Letný šalát z Hiziki

Potrebujeme:

1/2 šálky Hiziki

toľko vody, aby boli Hiziki ponorené vo vode
1 polievková lyžíce sójovej omáčky
trochu morskej soli
2 šálky čerstvej kukurice
1/2 šálky zeleného hrášku
1/2 šálky fazuľových výhonkov
1/2 šálky strúhanej mrkvy
Dressing:
4 pol. lyžice horčice
2 pol. lyžice sezamskej pasty
3 pol. lyžice ryžového octu
3 pol. lyžice vody

Postup prípravy

1) Hiziki umyjeme a namočíme, vyberieme z tretej vody a nakrájame na 4 cm kúsky
2) Vodu z tretieho namáčania vylejeme do hrnca, vložíme Hiziki a uvedieme do varu, prikryjeme a necháme variť 35 minút na malom plameni.
3) Pridáme sójovú omáčku a necháme ďalších 25 minút variť, až sa voda vyparí.
4) Osolenú vodu v hrnci uvedieme do varu a varíme v nej 20 minút kukuricu. V tej istej vode povaríme hrášok 10 minút a fazuľové výhonky 3 minúty a necháme vychladnúť.
5) V servírovacej miske zmiešame varenú HIZIKI, zelený hrášok, fazuľové výhonky, surovú strúhanú mrkvu a varenú kukuricu..
6) Na koniec zmiešame prísady na dressing, rozmiešame a pred servírovaním vmiešame do šalátu

 

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.