Mak – zdravá pochúťka

19. decembra 2013 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

Mak siaty (Papaver somniferum) je rastlina z čeľade makovité (Papaveraceae). Ide o významný zdroj ópia, čo má za následok, že je v niektorých štátoch jeho pestovanie zakázané. V novšej histórii sa mak siaty stal typickou slovanskou i slovenskou plodinou. Týka sa to jeho pestovania i využitia. Mak sa stal neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka a zohráva dôležitú úlohu aj pri rôznych ľudových zvykoch ako symbol bohatstva a hojnosti. Nevieme si bez neho predstaviť Vianoce a o jeho zdravotných účinkoch sa dnes nepochybuje. Obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vláknin, tukov, hlavne kyselinu linolovú, vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je zaujímavý ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.

Dejiny maku siahajú až k starým Egypťanom. Ako kultovú rastlinu ju uctievali Sumeri už okolo roku 3000 pred naším letopočtom, jej liečivé účinky poznali starí Gréci, Indovia, Arabi aj Číňania. Z hľadiska historického vývoja kultúrnych rastlín sa za pôvodnú oblasť vzniku a rozšírenia maku siateho považuje oblasť Prednej Ázie – Malá Ázia, Zakaukazsko, Irán, Turkménsko. Známy je účinok sušiny mliečnej šťavy, vytekajúcej z narezaných nezrelých toboliek, obsahujúcich ópium. Preto sa musí pestovanie maku kontrolovať. Surové ópium obsahuje predovšetkým alkaloidy, priemyselne sa upravuje a tvorí zložku analgetík, narkotík, sedatív, antibechík, antidiaroík alebo antispazmotík. Keďže ópium je návyková látka, podliehajú osobitnej kontrole. Medzi hlavné alkaloidy patrí morfín, najsilnejšie rastlinné analgetikum, ktorý sa získava aj zo zrelých vyprázdnených toboliek maku. Narkotín a kodeín tlmia centrum pre kašeľ, papaverín potláča kŕče.

 

Prečo je mak zdravý ?
Rozkvitnutý sýtočervený kvet svojím okvetím často púta pozornosť. Má štyri široké lupienky, celá rastlina je pokrytá chĺpkami. Lupienky obsahujú alkaloid, ktorý má v kombinácii so slizom ochranný účinok na sliznicu horných dýchacích ciest a ústnej dutiny. Odvar z okvetných lístkov sa oddávna používal proti úpornému dráždivému kašľu. Môžeme ich zbierať za suchého počasia z práve vykvitnutých kvetov. Sušíme ich rozložené v tenkej vrstve v tieni, sú totiž chúlostivé na zaparenie. Zápar sa pripravuje z dvoch lyžičiek vysušených okvetných lístkov na šálku vody. Pre deti a starých ľudí je vhodnejšie pripraviť sirup z dvoch lyžíc medu na pol pohára odvaru z jednej kávovej lyžičky sušených lístkov. Podáva sa niekoľkokrát denne po jednej lyžičke. V odporúčaných dávkach nemá nijaké vedľajšie účinky.

 

Semená maku majú pomerne veľa bielkovín, pričom tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40% a sú to najmä glyceridy kyseliny stearovej, palmitovej a linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a železo.

Osobitne treba vyzdvihnúť vápnik, pričom v 100 gr maku sa ho nachádza až 1400 mg, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko, trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín. Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy – ochorenia z nedostatku vápnika,  ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeho priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.

Obsahuje aj vysoký obsah železa, pričom v 100gr  je 9,76 mg, čo je až 122% dennej spotreby.

 

Minerály
názov obsah v 100g % odporúčanej dennej dávky
Vápnik 1438 mg 144%
Fosfor 870 mg 124%
Draslík 719 mg 15%
Horčík 347 mg 87%
Sodík 26 mg 2%
Železo 9,76 mg 122%
Mangán 6,707 mg 292%
Meď 1,627 mg 181%
Zinok 7,9 mg 72%
Selén 13,5 µg 24%

 

Vitamíny
názov obsah v 100g % odporúčanej dennej dávky
Vitamín E 1,770 mg 12%
Vitamín C 1,000 mg 2%
Niacín 0,896 mg 5,5%
Tiamín 0,854 mg 71%
Kyselina pantoténová 0,324 mg 65%
Pyridoxín 0,247 mg 19%
Riboflavín 0,100 mg 8%
Foláty 82 µg 20%

 

Skúsili ste makový olej?

Zrelé semeno neobsahuje ópium, preto sa konzumácie makového oleja netreba obávať. Makový olej je svetložltej až pomarančovožltej farby. Aróma je maková a pripomína aj lieskový orech. Alergie na makový olej sú možné, ale veľmi zriedkavé. V kombinácii s liekmi predpísanými od lekára ho možno užívať na stabilnú prácu srdca, dobré účinky má pri angíne, anémii, reumatickýckých ochoreniach, migréne, chronickej únave, odporúča ho pri strese, psychickej i fyzickej námahe. Vhodný je aj počas tehotenstva a dojčenia.

 

Alergia na mak

S pribúdajúcim vekom sa môže objaviť aj alergia na mak. V tomto prípade postupujeme tak ako pri iných potravinových alergiách, kedy je odporučené vysadiť mak zo stravy celoživotne.

 

Príklad jedla s makom pri anémii: Pšenová kaša s makom a slivkami

Suroviny:
250ml sójového mlieka
60g pšena
3 veľké čerstvé (prípadne sušené) slivky, prípadne orechy, semiačka
3 vrchovaté čajové lyžičky mletého maku
Môžeme dosladiť Agave alebo javorovým sirupom
Príprava:
Mlieko privedieme do varu a pridáme pšeno, na malé kúsky nakrájané slivky a mak. Spoločne varíme približne 15 minút, pokiaľ pšeno nezmäkne. Okamžite podávame.  
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.