Zdravé maškrty – bobuľoviny

16. septembra 2012 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

Ak by sa robil rebríček najobľúbenejšieho letného ovocia, určite by sa na prvých priečkach umiestnili  všetky tie chutné a šťavnaté drobné bobuľky, také typické práve pre horúce leto. Čučoriedky, černice, ríbezle maliny, chutia výborne a sú aj nesmierne zdravé. Na rozdiel od ostatných druhov ovocia, bobuľoviny sa vyznačujú tým, že obsahujú menej cukru a sú preplnené širokým spektrom vitamínom, minerálov a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

Účinné látky obsiahnuté  v bobuľovinách

  • vápník

  • železo

  • horčík

  • biotín

  • draslík

  • sodík

  • vitamín C

  • vitamín E

Nejznámějšie bobuľoviny

Ríbezle plné vitamínu C
Červené, alebo čierne, tieto kyslasté drobné bobuľky sú plné vitamínu C. Okrem toho sú aj dobrým zdrojom draslíka. Čierne ríbezle majú trošku trpkejšiu chuť, ale zato obsahujú oveľa viac tohto dôležitého vitamínu ako ich červené sestry a mnohé ďalšie druhy ovocia Napríklad v porovnaní s rovnakým množstvom (hmotnosťou) pomarančov je to až štyrikrát viac. Už jeden a pol lyžice čiernych ríbezlí pokryje dennú odporúčanú dávku C vitamínu. Pritom v čiernych ríbezliach sa tento vitamín stráca oveľa pomalšie než v inom ovocí, v sirupe z čiernych ríbezlí  z neho za rok ubudne len 15 percent.  Šupky  ríbezlí obsahujú pigment antokyán, ktorý má aj protizápalové účinky a chráni pred baktériami typu E. coli. Sirup z čiernych ríbezlí zmierňuje bolesti hrdla. Šťava je však dosť agresívna na zubnú sklovinu, mali by sme ju preto riediť vodou. Chutné červené ríbezle sú výborné  čerstvé, s troškou cukru, pripravíme z nich aj lahodné  ovocné koláče, torty, dezerty, peny či vynikajúci pikantný lekvár a šťavu.

 Liečivé čučoriedky

Sú tiež nielen chutné ale aj mimoriadne zdravé bobuľky. Sú bohatým zdrojom C vitamínu, 300 g čerstvých čučoriedok pokryje dennú odporúčanú dávku vitamínu C. Obsahujú tiež antokyanidíny, veľmi účinné proti niektorým baktériám, najmä E. coli, spôsobujúce rôzne ochorenia zažívacieho traktu. Tieto fytochemické antibakteriálne látky pomáhajú pri liečbe zápalu močového mechúra a žalúdočných a črevných problémoch.  Sušené plody sa v ľudovom liečiteľstve oddávna používali pri liečbe hnačky a otravách jedlom. Dnes už poznáme aj ďalšie významné liečivé pôsobenie čučoriedok. Sú vynikajúcim pomocníkom pre zdravie našich očí.  Nielenže dokážu zlepšovať a chrániť zrak, ale sú účinné aj ako prevencia a podporná liečba sivého a zeleného zákalu i ďalších porúch zraku.

 

Černice proti zápalom

Tieto čierne bobuľky pripomínajúce väčšie maliny nájdeme aj vo voľnej prírode, no čoraz viac sa pestujú umelo v záhrade. Tieto kultivované záhradné černice sú väčšie,  lesné však majú výraznejšiu chuť. Chutná a zdravá je najmä černicová šťava. Tieto plody obsahujú tiež dostatok C vitamínu, okrem toho však aj vlákninu a kyselinu listovú.  Nie každý vie, že sú  aj akýmsi  prírodným acylpyrínom, pretože obsahujú salicylan,  látku podobnú acylpyrínu, s podobnými protizápalovými účinkami.

 

 

Maliny omladzujú
Okrem vynikajúcej a jedinečnej chuti si oddávna ľudia  zakladali aj na ich  liečivých a omladzujúcich účinkoch. Tieto chutné a aromatické červené bobuľky  sú rovnako ako všetko ostatné bobuľovité ovocie bohatým zdrojom najmä vitamínu C. Obsahujú aj vitamín E, vlákninu, kyselinu listovú a kyselinu elágovú. Patria tiež medzi významné ovocie s protirakovinovými účinkami. Malinová šťava sa  v ľudovom liečiteľstve oddávna požíva na detoxikáciu a prečistenie tráviaceho traktu, zmierňuje zápaly močového mechúra, pomáha znižovať horúčku.  Zápaly kĺbov, poruchy  trávenia, hnačky, pri všetkých týchto ochoreniach sú maliny výborným podporným a liečivým prostriedkom. Malinový ocot je osvedčené kloktadlo pri bolestiach hrdla aj liek proti kašľu. ( 500 g malín zalejeme  litrom vínneho octu a necháme dva týždne odstáť. Potom scedíme.)  Na liečenie sa používajú aj malinové listy, najmä na spevnenie svalstva maternice.  Pravidelné pitie čaju z malinových listov v posledných mesiacoch tehotenstva môže  uľahčiť a urýchliť pôrod. Tento čaj je vhodný aj na zmiernenie kŕčov pri menštruácii, odporúča sa aj pri liečení zažívacích ťažkostí, hnačiek alebo zápchy a môžeme ho podávať aj malým deťom a batoľatám.

 

Brusnice každý deň
Tieto príbuzné čučoriedok objavili americkí indiáni a používali ich najmä ako liek pri otravách krvi. Cenili si aj ich výnimočnú schopnosť zostať veľmi dlho čerstvé a nepokaziť sa. Slúžili preto najmä v zimnom období ako dobrý zdroj C vitamínu a na posilnenie imunity. Brusnice  tiež okrem C vitamínu obsahujú  aj železo a vlákninu, no najmä sú  účinní bojovníci proti baktérii Escherichia coli.  Dokázalo sa, že už pravidelné pitie brusnicovej šťavy znižuje množstvo tejto baktérie a tak chráni pred vznikom zápalu močového mechúra. Brusnice chránia pred viacerými vírusmi a plesňovými ochoreniami. Malé množstvo brusníc znižuje hladinu vápnika v moči a tak bráni tvorbe močových kamienkov. Stačí vypiť 300 ml brusnicovej šťavy denne alebo zjesť 75 g čerstvých brusníc a bezpečne vás ochránia pre infekciami. Ak sa potrebujete liečiť a zbaviť nepriateľských baktérií, zjedzte denne 170 g brusníc, alebo si doprajte maximálne 500 ml šťavy denne. Čerstvé brusnice vydržia dlho v chlade, môžeme ich sušiť alebo zamraziť. Z brusníc pripravíme vynikajúcu  omáčku k divine alebo červenému mäsu, výborne chutí brusnicová zaváranina  napríklad aj k sviečkovej na smotane.

 

Jahody proti starnutiu

Ich antioxidačné účinky majú dobrý vplyv na pleť, pôsobia proti jej starnutiu. Tiež priaznivo pôsobí na krvný obeh a stimulujú metabolizmus, takže sa tuk spaľuje rýchlejšie. Je to tiež ideálna náhrada sladkého pri diéte.

 

 

 

Maliny  na znižovanie cholesterolu

Maliny by sa mali zaradiť do jedálnička, pokiaľ máte ťažkosti s nafukovaním alebo s predmenštruačným syndrómom. Rovnako ako jahody stimulujú i maliny metabolizmus a sú vhodné i vtedy, keď držíte diétu. Obsahujú kyselinu ellagovú, ktorá vedie k znižovaniu cholesterolu, ktorá pôsobí  preventívne proti ochoreniam srdca. Tiež sú zdrojom vitamínu C a obsahujú vlákninu.

 

 

Borievky pre ľudí s ochorením srdca

Podľa výskumu je to ovocie, ktoré obsahuje najviac antioxidantov. Borievky sú cenným zdrojom draslíku. Draslík je tretí najčastejší prvok v ľudskom tele a jeho zvýšený príjem je odporučený ľuďom s vysokým krvným tlakom a tiež je to prevencia proti mozgovým príhodám. Borievky majú baktericídne účinky, dokážu účinne bojovať proti črevným parazitom a chránia črevnú sliznicu pred vstrebávaním toxických látok.

 

 

 

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.