GOJI – Kustovnica čínska – elixír mladosti

24. augusta 2012 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.

Z nutričného hľadiska sú Goji dosť možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte. Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych (napr. tryptofan či isoleucín), až 21 stopových prvkov (menujme napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor). Sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi, pričom sú výdatnejšie ako mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme spomenúť tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok.

Celkom unikátna pre Goji je potom skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu, majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti.

 V čom je Kustovnica čínska unikátna

  • najzdravšia známa rastlina
  • najviac vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov zo všetkých rastlín
  • posilňuje imunitný systém a spomaľuje starnutie
  • obsahuje Germánium (protirakovinový prvok), ktorý sa nenachádza v žiadnej inej rastline
  • obsahuje 6 hlavných tukových kyselín (požadovaných pre produkciu hormónov a hladkú funkciu mozgu a nervovej sústavy)
  • obsahuje viac antioxidantov ako každý iný známy výživový zdroj
  • obsahuje 500-krát viac vitamínu C ako pomaranč
  • obsahuje linolovú kyselinu, ktorá významne znižuje tuk
  • obsahuje 15-krát viac nutričného železa ako špenát
  • obsahuje viac bielkoviny než pšenica

Ako Kustovnica čínska pomáha

  • spomaľuje proces starnutia
  • zlepšuje a podporuje imunitu
  • dodáva energiu
  • ako prevencia pred rakovinou rastlina – obsahuje Germánium, čo je protirakovinový prvok, čím pôsobí ako prevencia pred rakovinou.znižuje účinky chemoterapie
  • znižuje krvný tlak
  • upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • podporuje fungovanie obličiek a pečene
  • zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť, u žien zvyšuje plodnosť
  • podporuje chudnutie a zlepšuje trávenie
  • posilňuje zrak
  • zlepšuje spánok
  • posilňuje srdce, podporuje čistenie krvi
  • zlepšuje pamäť

ŽENY – pre ženy má hneď niekoľko priaznivých účinkov. Kustovnica totiž omladzuje, podporuje chudnutie a vďaka kyseline linolovej znižuje tuk, zvyšuje libido, zvyšuje plodnosť, či zmierňuje rannú nevoľnosť v tehotenstve, ale dokáže aj zmierniť príznaky menopauzy. Okrem toho pomáha aj pri bolestiach hlavy, pri suchom kašli či artritíde, kedy potláča zápal.

MUŽI – Kustovnica pomáha, a to nielen v boji s už spomínanými chorobami. Kustovnica totiž zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť, ale spevňuje aj svaly a kosti či zmierňuje stres. Podporuje aj nervovú sústavu a činnosť mozgu, chráni DNA človeka a predlžuje život. Môžeme smelo povedať, že keby si chcel niekto pripraviť nápoj dlhovekosti či elixír mladosti, hlavnou ingredienciou by určite bola práve Kustovnica…:-)

Užívanie

Jedia sa čerstvé, ale aj sušené. Sušené plody môžete kombinovať s iným sušeným ovocí či orieškami. Z Kustovnice sa pripravuje čaj, ovocný koktail, pridáva sa do jogurtov, ale dokonca aj do múčnikov, kedy sušené bobule Kustovnice nahrádzajú napríklad hrozienka. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 3 – 5 gramov denne (malá hrsť).

Dávkovanie Kustovnice čínskej: max. 10g denne

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.