Bio Spirulina – jeden z najbohatších prírodných zdrojov živín

15. júla 2012 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

Je zelenomodrá 100% sladkovodná modro-zelená riasa obsahujúca vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanin a sulfolipidy. Jej bunková stena nemá celulózu, čím je stráviteľná v ľudskom organizme na 85–95%. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom proteínov (55-70%) s esenciálnymi, aj neesenciálnymi aminokyselinami (bez prítomnosti tuku a cholesterolu). Je tiež výnimočným zdrojom beta-karoténu, chlorofylu, vitamínu B12, karotenoidov, enzýmov, vitamínov, minerálnych látok a proteínov.

Použitie Bio Spiruliny

– detoxikuje organizmus, najmä pečeň a ľadviny
– posiluje imunitný systém proti vírusovým ochoreniam
– pomáha odstrániť chronicku zápchu a čistí tráviaci trakt
– pôsobí ako probiotikum, podporuje tvorbu laktobacilov a bifidobaktérií
– pri liečbe anémie podporuje zvýšenie hladiny hemoglobínu
– pomáha pri obrane proti nádorovým ochoreniam
– pri liečbe podvýživy a hypovitaminózy, k odstráneniu nutričných deficitov
– využitie vysokej výživnej hodnoty v detskej výžive
– pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení, hypocholesterolemický účinok
– podpora kožného metabolizmu, hojenie rán a vredov

Spirulina je najbohatším zdrojom beta-karoténu, ktorý má značné terapeutické účinky, včítane schopnosti znižovať sérum cholesterolu.

Najvýznamnejším farbivom v spiruline je fykocyanín. Tento proteinový komplex tvorí približne 15% celej hmotnosti. Fykocyanin má výrazné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Ovplyvňuje tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni. Výrazne prispieva k stimulácií imunitného systému, znižuje toxicitu v ľadvinách a má všestranné využitie pri liečbe dysfunkcie ľadvín.

Spirulina má vysoký obsah chlorofylu, ktorý má výrazné čistiace a detoxikačné účinky. Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeň, podporuje kožný metabolizmus, hojenie rán a vredov. Spoločne s fykocyaninom, železom, vitamínom B12 a kyselinou listovou výrazne podporujú zdravú krvotvorbu.

Spirulina obsahuje komplex niekoľkých karotenoidov bohatých na anti-oxidanty. Beta karotén je zo všetkých karotenoidov najznámejší a komplex rozličných karotenoidov je omnoho efektívnejší než izolovaný syntetický beta karotén vo forme vitamínových prípravkov.

Spirulina je jedným z najbohatších zdrojov železa, ktoré má zásadnú úlohu pri tvorbe hemoglobínu a zdravého imunitného systému. Obsah železa v Spiruline je niekoľkonásobne vyšší než v ostatných potravinách a jeho vstrebateľnosť  je podstatne vyššia než u syntetických doplnkov železa.

Obsahuje aj veľké množstvo vápnika, ktorého je všeobecne vo výžive menej a horčík v Spiruline uľahčuje absorpciu vápnika.

Chróm v Spiruline pomáha efektívne využiť glukózu a prispieva k stabilizácií krvného cukru.

Esenciálne mastné nenasýtené kyseliny– Spirulina obsahuje kyselinu gama-linolenovú (GLA) a kyselinu linolovú.  Znižujú hladinu LDL cholesterolu, priaznivo pôsobia pri predmenštruačnom syndróme, menopauze a pomáhajú pri kožných ťažkostiach ako sú akné a ekzémy.

Súčasťou lipidov v Spiruline sú aj vzácne glykolipidy a sulfolipidy, ktoré sú mimoriadne aktívne proti vírusovým ochoreniam. Podľa vedeckých výskumov potlačujú vírus HIV-1 a HIV-2, herpes vírus a ďalšie vírusy spôsobujúce deficit imunity.

Spirulina obsahuje radu enzýmov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Poškodzovanie organizmu voľnými radikálmi je jednou z hlavných príčin ochorení spojených so starnutím organizmu.

Polysacharidy v Spiruline sú v organizme ľahko a rýchle vstrebateľné, majú nízky glykemický index. Posilňujú imunitný systém, podporujú tvorbu T-buniek, makrofágov a stimulujú fagocytózu.

Doporučené dávkovanie: 3× denne 2–4 tabliet minimálne 15 minút pred jedlom, zapiť pohárom vody. U podvýživy je vhodnejšie užívat BioSpirulinu s jedlom. Pre nízky obsah sacharidov (15-25%) a lipidov (5%) je vhodným potravinovým doplnkom s minimom kalórií (10g /10kalórií).

V posledných rokoch bolo vykonané množstvo klinických štúdií, ktoré dokumentujú široké použitie Spiruliny v prevencii a liečbe celej rady ochorení. Spirulina dodáva telu kompletné živiny a energiu a vyčistí ho celkom prirodzeným spôsobom. Aj konzumácia malého množstva tejto koncentrovanej potraviny denne, výrazne prospeje vášmu zdraviu.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.