Poštípanie kliešťom

19. júna 2013 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

Práve v tomto období sú podľa viacerých zdrojov mimoriadne aktívne a nebezpečné kliešte. Nachádzajú sa najmä v tráve, nízkych krovinách, v listnatých a miešaných stromoch. Ich najväčšia aktivita je v mesiacoch apríl – október.  Tieto “zvieratká” však nie sú iba malou nepríjemnosťou, za ktorú by ste ich mohli považovať, kým ich zo svojho tela neodstránite. Prenášajú aj dve závažné ochorenia, ktorých prenášačom v prírode je Kliešť obecný (Ixodes ricinus). Sú to kliešťový zápal mozgu a Lymská borelióza.

Ochorenia spôsobené kliešťami:

Lymská borelióza – u zhruba 60-80% pacientov sa objavuje po 3-32 dňoch červená škvrna, ktorá sa zväčšuje a uprostred bledne. Treba okamžite vyhľadať lekára, pretože ak chorobu neliečite, hrozí po niekoľkých rokoch ochorenie kĺbov a nervov.

Kliešťová encefalitída –  príznaky sú 7-14 dní od nákazy. Obyčajne prebieha v dvoch etapách. Prvá sa prejavuje ako ľahká chrípka s črevnými ťažkosťami a nechutenstvom. Trvá približne 4 dni. Potom nastupujú vysoké teploty, vracanie, stuhnutie šije a podobne. Choroba môže mať trvalé následky ako obrna, dokonca môže skončiť smrťou. Prevenciou je očkovanie.

Výskyt kliešťa v prírode a jeho uchytenie na človeka

Nachádzajú sa v nízkych porastoch, na spodnej strane listov. Ak sa človek o list obtrie, kliešť na neho prebehne a nájde si na tele miesto, kde sa prichytí. Ohrozené sú najmä teplejšie miesta s jemnejšou kožou, napríklad pod pazuchami, pod kolenami, na krku, v podkolennej jamke, v slabinách, podpazuší, za ušami a v hlave vo vlasoch.

Kliešťový zápal mozgu postihuje centrálny nervový systém, a teda aj klinický priebeh ochorenia je vážny, často sa končiaci smrťou. Ochorenie vzniká najčastejšie niekoľko dní (7-14) po poštípaní kliešťom, alebo po vypití neprevareného kozieho mlieka.

Je veľmi dôležité vedieť, že ochorenie zvierat, ktoré sú poštípané kliešťom prebehne bezpríznakovo a o tom, že zviera bolo choré sa môžeme presvedčiť, len vtedy, keď sa vyšetria protilátky proti kliešťovému zápalu mozgu, alebo sa dokáže vírus spôsobujúci ochorenie. Vírus sa nachádza v krvi zvierat (kráv, kôz, oviec poštípaných kliešťom) len niekoľko dní a prechádza do mlieka, ktoré sa konzumuje prevažne neprevarené (najmä kozie) a môže sa nachádzať aj v mliečnych výrobkoch oviec, v ktorých vírus vydrží pomerne dlho. Pri tomto spôsobe prenosu je účinnou prevenciou ochorení ľudí spoľahlivá pasterizácia mlieka vo veľkovýrobe a preváranie mlieka, najmä kozieho, pri konzumácii v domácnosti.

Prevencia – očkovanie – pozostáva z 3 dávok a včasnom zahájení očkovania, pri poštípaní kliešťom k ochoreniu nemusí dôjsť. Preto je potrebné myslieť na túto ochranu ešte pred sezónou výskytu kliešťov a nechať sa zaočkovať v chladných mesiacoch roka, kedy je aktivita kliešťov minimálna. V súvislosti s očkovaním si musíme uvedomiť, že protilátky proti vírusu kliešťového zápalu mozgu nevznikajú ihneď po očkovaní, ale až cca za 14 dní po prvej dávke a dostatočná ochranná hladina protilátok vzniká až po druhej dávke očkovacej látky. Preto ak začneme s očkovaním až v letnom období, musí sa čas medzi prvou a druhou dávkou skrátiť na 2 týždne. Ak sa očkuje v zimnom období, je čas medzi prvou a druhou dávkou 1-3 mesiace, tretia dávka sa podá za 9 – 12 mesiacov po druhej dávke. Očkovaciu látku si hradí pacient sám.

Lymská borelióza má klinicky miernejšie akútne štádium, ale často, ak nie je primeraným spôsobom liečené, prechádza do chronického štádia s vážnejšími zdravotnými dôsledkami. Mierny klinický priebeh, prejavujúci sa šíriacim sa začervenaním kože s blednúcim stredom a len v ojedinelých prípadoch aj ako zápaly kĺbov, prípadne aj inej časti pohybového aparátu, či nervového systému a vo väčšine prípadov aj takmer žiadne bolestivé, či iné prejavy choroby vedú k tomu, že chorí nevyhľadajú lekárske ošetrenie a ochorenie sa zistí až po niekoľkých rokoch, keď sú postihnuté už aj iné dôležité orgány tela s dôsledkami, ktoré sa môžu prejaviť aj po niekoľkých rokoch.

Prevencia Lymskej boreliózy je, oproti predchádzajúcemu ochoreniu oveľa zložitejšia, nakoľko zatiaľ nie je proti nej k dispozícii očkovacia látka. Najúčinnejším preventívnym opatrením pred ochorením na obe ochorenia je dôsledná ochrana pred poštípaním kliešťom. A ak už dôjde k poštípaniu kliešťom, je dôležité ho čo najrýchlejšie odstrániť a dezinfikovať poranené miesto. Ani tieto úkony však nemusia zabrániť infikovaniu rany, preto je veľmi dôležité sledovať svoj zdravotný stav počas obdobia cca 3 týždňov a s každou zmenou zdravotného stavu – horúčka, začervenanie v mieste poranenia, s chrípkovými príznakmi, alebo inými prejavmi choroby, navštíviť lekára. Je dôležité včas ho rozpoznať, pretože liečba antibiotikami v tomto štádiu je veľmi úspešná. Na priebeh boreliózy má vplyv aj imunitný systém, preto sa choroba u niekoho rozvinie, u iných sa zlikviduje už v počiatočnom štádiu. Samotné prekonanie ochorenia však nezanecháva proti nemu imunitu. Borélií je niekoľko druhov, takže človek sa pri najbližšej príležitosti môže infikovať opäť.

Ako kliešťa správne vybrať?
Treba zvoliť čo najšetrnejší postup. Najjednoduchšie je ho čo najskôr potrieť mydlovou vodou, v žiadnom prípade nie olejom. Obsahuje látku, ktorá by ho začala dusiť a dávením by mohol do organizmu preniesť infekciu. Dusenie hrozí aj pri iných neopatrných postupoch. Vhodné je prichytiť kliešťa čo najbližšie pri koži a kývavým pohybom vytiahnuť, napríklad pomocou pinzety alebo klieštikov. Nemali by sme ho vyberať holými rukami. Ak je väčší, môže prasknúť a človek, ktorý s ním manipuluje, sa infikuje napríklad cez nenápadnú ranku na koži. Miesto, kde bol kliešť prisatý, treba dezinfikovať. Ak sa ho nepodarí vybrať celého, zvyšok treba odstrániť s pomocou odborníka. Nesmie sa vytláčať, lebo by mohlo dôjsť k porušeniu tkaniva a zaneseniu infekcie. Po bezproblémovom vybratí kliešťa nie je vyhľadanie lekára potrebné.

Na vyberanie kliešťov sa predávajú viaceré špeciálne pomôcky v tvare klieštikov, lopatiek s výrezom ako na kladive na vyberanie klincov alebo slučky. Pri každej pomôcke je návod. Na záver ranu vždy dezinfikujeme. O správnom vybratí kliešťa sa vieme presvedčiť lupou, keď vidíme jeho dlhý tenký chobôtik ako trčí z hlavičky. Hlavičku vieme vybrať ihlou ako triesku, no odborník na chirurgii je istejší.

…a čo je pri vyberaní nesprávne..

Kliešťa nepotierame ani nekvapkáme na neho olej. Ten mu upchá dýchacie otvory na boku tela a začne sa dusiť. Sám sa snaží z tela uvoľniť a začne s rozpúšťaním cementu. Preto vpúšťa do rany väčšie množstvo slín, v ktorých sú zárodky prenášaných chorôb a tým sa zvyšuje riziko ich prenosu. Teda žiadne krémy alebo olej.

Ďalšia nesprávna „zaručená“ metóda je priložiť na kliešťa vatový jemne navlhčený tampón a niekoľkokrát na koži zakrúžiť a kliešť je vonku. Naozaj je, no takto ho väčšinou vylomíme. Jeho „skoba“ zostane v koži, kde sa opuzdrí a vytvorí sa malá hrčka. Naša radosť z rýchleho odstránenia kliešťa nie je na mieste.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Časté infekcie horných dýchacích ciest, ich prevencia a tréning u športovcov.

Jar je obdobím, keď dostáva náš imunitný systém poriadne zabrať. Jeho úlohou je ochrániť nás pred chorobami a škodlivinami z vonkajšieho prostredia.

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.