Cestovateľské hnačky

20. augusta 2013 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »
Letná sezóna už pomaly končí, ale kroky cestovateľov a športovcov stále ešte vedú doslova všetkými svetovými smermi a kontinentmi. Všade tam na nás okrem krásnych cestovateľských a športových zážitkov číhajú aj podceňované zdravotné riziká.

Najčastejším ochorením na cestách bývajú cestovateľské hnačky. Každý rok dostane hnačku 20 – 50 % cestovateľov (približne 10 miliónov ľudí). Hnačka sa objaví obyčajne v 1. týždni pobytu, ale môže sa objaviť kedykoľvek počas cesty a dokonca aj po návrate domov.

Najdôležitejším kritériom pre riziko ochorenia je cieľová krajina. Najrizikovejšie destinácie pre vznik infekcie sú rozvojové krajiny Latinskej Ameriky, Afrika, Stredný VýchodÁzia.  Za najmenej rizikové oblasti sa považujú destinácie v Európe, Austrálii a Severnej Amerike.

Za hnačku sú najčastejšie zodpovedné baktérie, enterokoky, ktoré sa môžu do tela dostať v potrave, vodou, či znečistenými rukami. Hnačka môže vzniknúť aj pri spolupôsobení oslabenia organizmu, cestovným stresom, zmenou režimu alebo aj nedostatkom spánku počas našej dovolenky.

Spôsob prenosu

Najčastejšou príčinou však býva konzumácia nezvyklých jedál, celková zmena prostredia alebo nedostatočná hygiena úpravy potravín navštívenej krajiny.  Jediná cesta, ako môžeme dostať hnačkové ochorenie, je konzumácia mikroorganizmami kontaminovanej potravy alebo vody. Mikroorganizmy pochádzajú od chorého alebo od nosiča. Ku kontaminácii zeleniny dochádza tým, že rastie v pôde, na ktorej hnojenie sa použili ľudské výkaly. Ovocie sa môže kontaminovať znečistenou vodou alebo rukami. Surové mäso je často kontaminované z vnútorností zvierat. Nedostatočná tepelná úprava surovín v procese prípravy potravy nezničí prítomné baktérie, tie sa pomnožia ešte v jedle alebo po konzumácii takéhoto jedla v zažívacom trakte príjemcu a vznikne ochorenie. Ku kontaminácii už navarenej potravy dochádza pri nedodržaní základnej hygieny a pri krížení v technológii prípravy surovej a už tepelne upravenej potravy (špinavý riad, žinky a handry na riad, surové mäso).

Osoby s vysokým rizikom ochorenia sú mladí ľudia, osoby s oslabenou imunitou, osoby s iným zápalovým ochorením alebo diabetom a tí, čo užívajú niektoré lieky, napr. antacidá. Muži a ženy bývajú postihnutí rovnako.

Klinické príznaky

Väčšina cestovateľských hnačiek má náhly začiatok s inkubačným časom niekoľko hodín až dní po konzumácii inkriminovanej potravy. Frekvencia a objem stolice sa zvyšuje a mení sa jej konzistencia. Frekvencia je obyčajne 4 až 5 riedkych, vodnatých stolíc za deň. Ďalšie príznaky sú nauzea (pocit na vracanie), vracanie, nafúknuté brucho, kŕče v bruchu, nízka teplota, zmätenosť, nechuť do jedla. Ochorenie je vážnejšie, ak je v stolici prítomná krv alebo hlieny, bolesť brucha alebo vysoká teplota. Pri častých hnačkách je pacient ohrozený dehydratáciou.


Terapia

Väčšina prípadov hnačiek prejde v priebehu 2 – 4 dní aj bez liečby. 

Vírusová infekcia nevyžaduje žiadnu liečbu, antibiotiká sú vtedy dokonca kontraproduktívne , preto si ich neordinujte sami. Ani bakteriálne infekcie žalúdka a čriev sa normálne neriešia antibiotikami.

Základom liečby je orálna rehydratácia, ktorej podstatou je náhrada vody a soli, mierna diéta a pokojový režim. 

Pozornosť treba venovať predovšetkým dostatočnej rehydratácii organizmu a prísunu minerálov: pite najmenej 8 – 10 pohárov tekutín (v horúcich dňoch ešte viac) alebo na každý stratený kilogram hmotnosti navyše 4 poháre.Pri väčšej strate vody a elektrolytov si môžeme rehydratačný roztok pripraviť aj sami. Zmiešame 1 čajovú lyžičku kuchynskej soli a 8 čajových lyžičiek cukru v 1 litri čistej vody.

hodné tekutiny sú minerálne vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, voda. Minerálne vody by mali obsahovať dostatok sodíka, horčíka, vápnika, a najmä draslíka. Narušená rovnováha minerálnych látok v tele alebo ich nedostatok môže mať za následok vážne poškodenie zdravia až ohrozenie života, ktoré sa môže rozvinúť aj v priebehu niekoľkých hodín.

Počas hnačky sa odporúča konzumovať – okrem známych suchárov – aj hrášok, biela ryža, kukurica, husté zeleninové polievky či ovocné pyré. Keď hnačka ustúpi, veľa ľudí robí chybu: vrhne sa na jedlo, pretože vyhladli. Chyba. Aspoň tak dlho, ako hnačka trvala, treba držať šetriacu diétu a to – vylúčiť mastné a pikantné jedlá, mliečne výrobky, vajíčka, údeniny, sýtené nápoje, alkohol a kofeín a neprejedať sa. Ak hnačka trvá dlhšie ako týždeň, ak ju sprevádzajú zvýšené teploty, bolesti a kŕče v brušnej oblasti alebo ak je v stolici prítomná krv, vyhľadajte pomoc lekára.

Dajte si pozor: neprežeňte TO, aby to TO neprehnalo potom vás.

Na potlačenie príznakov hnačky sa užívajú prípravky, ktoré znižujú motilitu čriev (Imodium). Zmierňujú hnačku tým, že spomaľujú pohyb čriev, čím sa zabezpečí viac času na absorpciu tekutín a elektrolytov. Ďalej existujú prípravky na zahustenie stolice (Smecta) a vhodné sú tiež prípravky, ktoré viažu baktérie a toxíny (medicinálne adsorpčné uhlie). V poslednom čase je u nás dostupný účinný liek Endiex,  ktorý ničí najčastejších vyvolávateľov cestovateľských hnačiek. Antibiotiká sa na liečbu hnačky indikujú iba v prípadoch s veľmi ťažkým priebehom.

Prevencia

V prvom rade sa vyvarovať konzumácie potravy z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny. Proti bežným cestovateľským hnačkám nie sú očkovacie látky, avšak sú dostupné proti infekciám, ktoré vyvolávajú hnačky s veľmi vážnym priebehom (cholera, týfus). Ak cestujeme do krajín, kde sa vyskytuje cholera alebo týfus, treba zvážiť možnosť dať sa zaočkovať.

Platí niekoľko zásad, ktoré sa oplatí dodržať:

  • jedlo konzumovať ihneď po jeho príprave, pokiaľ je ešte teplé
  • zeleninu tiež konzumovať len po tepelnej úprave
  • šaláty radšej nekonzumovať vôbec
  • ovocie len také, ktoré sa dá ošúpať
  • zmrzlinu len balenú z kontrolovaných výrobní
  • vodu na pitie aj na umývanie zubov len z originálne balených fliaš
  • umývať si ruky pred jedením a vždy po použití toalety

Je mimoriadne vhodné zdravie svoje a svojich blízkych chrániť pred črevnými infekciami už vopred. Je vhodné používať probiotiká, pomocou ktorých môžete predísť alebo zmierniť priebeh hnačky. Nestačia však probiotické mliečne výrobky (tie môžu byť v lete dokonca zdrojom infekcie), treba použiť výživové doplnky s obsahom aspoň 4 – 6 miliardy baktérií v kapsule a probiotiká je vhodné užívať počas celej dovolenky.

                                                                        MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

14. november je Svetový deň diabetu – ako sa pri diabete stravovať a ako športovať ?

Štrnásty november nie je Svetovým dňom diabetu náhodou. V tento deň v roku 1891 sa Štrnásty november nie je Svetovým dňom diabetu náhodou. V tento

Chudokrvný športovec ? Čo s tým ?

Možno ste to práve vy, kto s veľkou pasiou chodí každý deň behať a jedného dňa si uvedomíte, že to s vami ide nejak dolu vodou. Vaša kondícia bola

Poruchy príjmu potravy a šport

píše: MUDr. Ľubica Tichá, PhD – endokrinológ Medzi poruchy príjmu potravy patrí mentálna anorexia a mentálna bulímia. Ich spoločným znakom je

Výživa pri celiakii

Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa.  Podstatou

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Časté infekcie horných dýchacích ciest, ich prevencia a tréning u športovcov.

Jar je obdobím, keď dostáva náš imunitný systém poriadne zabrať. Jeho úlohou je ochrániť nás pred chorobami a škodlivinami z vonkajšieho prostredia.

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.