Strava nie je hneď výživa, časť V. – Mikronutrienty

4. decembra 2012 , redakcia
Zdravie »

Mikroživiny

Mikroživiny sú látky, ktoré naše telo potrebuje v malých množstvách, ale pre náš život sú nevyhnutné.

Naše telo si bez týchto látok nevie poradiť. Niektoré si dokáže syntetizovať – samo vytvoriť z iných látok, ale niektoré musíme každý deň prijímať stravou. Ak naša strava nie je dostatočne pestrá a čerstvá, je potrebné ich dodávať vo forme doplnkov výživy.

 

Medzi mikroživiny patria:

  • vitamíny
  • minerály
  • stopové prvky
  • enzýmy

Vitamíny

Ak chceme, aby naše telo správne a zdravo fungovalo, aby všetky naše telesné systémy boli v poriadku, je potrebné aby naša strava obsahovala dostatok vitamínov.

Vitamíny plnia v tele nasledovné úlohy:

  • sú antioxidanty
  • podporujú imunitu
  • podporujú trávenie
  • ochraňujú srdcovo-cievny systém
  • ochraňujú nervový systém
  • podporujú pohybový systém

Vitamíny napomáhajú uvoľňovať energiu zo stravy. To však neznamená, že samotné vitamíny nám poskytujú energiu. Tú získavame z pestrej, vyváženej stravy pomocou vitamínov.

Odporúčané denné dávky vitamínov (ODD) sú stanovené normami EÚ. Tieto hodnoty sú stanovené pre optimálne zdravého človeka, ktorý má pestrú vyváženú stravu.

Zvýšený príjem vitamínov je potrebný pri:

  • nedostatočnej výžive
  • strese
  • chorobách
  • fajčení
  • znečistení prostredia
  • nedostatku spánku
  • nedostatku relaxu
  • nedostatku pohybu
  • zvýšenej fyzickej záťaži (šport, náročná fyzická práca)

V týchto prípadoch dochádza k nedostatku vitamínov v tele a je potrebné doplniť ich zdravou, prírodnou formou doplnkov výživy.

Vitamíny delíme na dve skupiny:

  • vitamíny rozpustné vo vode -vitamín C, komplex vitamínov B
  • vitamíny rozpustné v tukoch – vitamíny D,E,K,A

Vitamíny rozpustné vo vode je potrebné prijímať denne. Naše telo ich nedokáže ukladať do zásoby. Tie, ktoré nevyužijeme sa z tela vylúčia. Priamo sa vstrebávajú do krvi z čreva, alebo pomocou enzýmov a transportných systémov.

Vitamíny rozpustné v tukoch si naše telo ukladá do zásoby v pečeni. Preto vyžadujú, aby naša pečeň a žlčník boli v poriadku. Aby ich naše telo dokázalo využiť je potrebné prijímať kvalitné tuky stravou. Pri dlhodobých nízkotučných diétach je využite týchto vitamínov minimálne.

Voľné radikály

Voľné radikály sú nevyvážené molekuly kyslíka, ktoré poškodzujú DNA, bunkové membrány, tuky, proteíny. Charakteristikou voľného radikálu je nepárový elektrón, ktorý spôsobuje nevyváženosť.

V priebehu 70 rokov života sa v tele vytvorí približne sedemnásť ton voľných radikálov. Telo potrebuje antioxidačnú ochranu dostatočnej úrovne neustále.

Ak sú voľné radikály v prevahe nad antioxidantmi tento pojem označujeme ako oxidačný stres.

Likvidácia voľných radikálov trvá približne 20 hodín. Takže telo vyžaduje nepretržitý proces ochrany, vo forme antioxidantov, aby si zachovalo zdravie.

Voľné radikály:

  • môžu poškodiť DNA, vyvolať mutácie. Mutované bunky sa môžu vyvinúť na chorobné.
  • môžu aktivizovať tzv. rakovinové gény, známe ako onkogény
  • môžu potlačiť imunitný systém a poškodiť tak prirodzenú ochranu tela pred chorobami
  • môžu aktivovať karcinogény, látky, ktoré spúšťajú v tele chemické reakcie vedúce k rakovine
  • môžu poškodiť bunkové membrány a spustiť reťazovú reakciu tvorby chorých buniek
  • môžu narušiť srdcovo-cievny systém

Antioxidanty

Ochranný štít, látka, ktorá obmedzuje až neutralizuje aktivity voľných radikálov a samotné voľné radikály tým, že ich deaktivuje. To znamená, že zabraňuje škodlivej reťazovej reakcii v tele. Antioxidanty majú jeden elektrón navyše, ktorý odovzdajú nevyváženej molekule kyslíka, čím ho stabilizujú. (viď obrázok)

Antioxidanty:

  • eliminujú voľné radikály, ktoré spôsobujú chorobné stavy
  • posilňujú imunitný systém, takže telo je schopné ničiť poškodené, zmutované bunky, ešte predtým, ako sa z nich stanú bunky choré a spustí sa reťazová reakcia
  • po vypuknutí choroby obmedzujú schopnosť poškodených buniek napádať ďalšie orgány, žľazy
  • spomaľujú proces starnutia
  • zvyšujú plodnosť
  • predlžujú náš život a jeho kvalitu

Prirodzenými antioxidantmi sú:

  • Vitamín C
  • Vitamín E
  • Vitamín A, karotenoidy
  • fytonutrienty
  • Selén
  • Zinok

O jednotlivých vitamínoch, mineráloch a fytonutrientoch sa dozviete viac v ďalších častiach nášho seriálu o výžive.

       Renáta Beláková a  Jarmila Máťošová

(z pripravovanej knihy: „Ako si uvariť zdravie“)

 

Podobné články

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.