Výživa

Beans mixture

Sport a vegetariánství část III.

8. septembra 2012, Mgr. Vlastimil Chadim

autor: Mgr. Vlastimil Chadim   Jednoznačně nejdokonalejší „náhražkou“ za maso jsou ostatní živočišné potraviny – vejce a mléčné výrobky. Dostatek všech esenciálních aminokyselin má též sója a výrobky z ní.Na trhu se vyskytují tzv. rostlinná masa. Jsou to většinou výrobky, které se vizuálně snaží podobat skutečnému masu. Nutričně jsou však odlišného složení. Je to proto, že surovinami […]

Vegetarianstvo-2

Sport a vegetariánství část II.

7. septembra 2012, Mgr. Vlastimil Chadim

autor: Mgr. Vlastimil Chadim   Pokud člověk netrpí na některá specifická onemocnění, nemá etické či jiné zábrany, lze obecně doporučit konzumovat maso v nízkotučných variantách a malých porcích 4-5x za týden. Do tohoto doporučení počítáme i ryby a rybí výrobky, které by se v našem jídelníčku měly objevit alespoň 1-2x za týden. Ale jak si počínat v případě, […]

Vegetarianstvo-1

Sport a vegetariánství část I.

5. septembra 2012, Mgr. Vlastimil Chadim

autor: Mgr. Vlastimil Chadim Pro zachování plného zdraví, pro podporu fyzické a psychické výkonnosti je nezbytné poskytnout tělu všechny nepostradatelné živiny. Velkou výhodnou člověka je, že dokáže přijímat potřebné látky z nejrůznějších zdrojů. Umíme zužitkovávat potraviny jak rostlinného, tak živočišného původu. Pro zabezpečení optimálního nutričního stavu nejsme odkázání jen na určitý omezený okruh potravin, jako je […]

Foto-Goji-susene

GOJI – Kustovnica čínska – elixír mladosti

24. augusta 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom […]

Foto-mumio

MUMIO – Slzy kaukazských hôr – účinný BIO doping.

15. augusta 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUMIO sa nazýva aj „zázračným balzamom“ či  „slzami hôr“  a je to nenápadná tmavohnedá väzká lepivá hmota, ktorá síce nechutná, ale prirodzene funguje !  Všetky zložky MUMIO boli ideálne zlúčené v prírodnom procese trvajúcom tisíce rokov, preto je tento prípravok výborným podporným prostriedkom a prírodným stimulátorom organizmu.   Z chemického hľadiska je MUMIO prírodná zmes organických […]

Foto-stevia-a-cukor

Stévia – sladká tráva – prírodné sladidlo – sladí a lieči zároveň

2. augusta 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Nemá takmer žiadne kalórie, používa sa najmä ako sladidlo a navyše jej nechýbajú liečivé vlastnosti. Rastlinu, ktorú vzala konečne minulý rok na milosť aj Európska únia, možno pestovať aj doma v kvetináči. Používa sa na osladenie nápojov a sladkých výrobkov, využitie má aj v kozmetike.

Foto-zdrave_jedlo1

Nutrične najbohatšie potraviny

25. júla 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Vo všeobecnosti platí, že jedlá, ktoré sú viackrát spracovávané a sú do nich pridávané rôzne druhy dochucovadiel, farbív a podobne, nie sú zo zdravotného a nutričného hľadiska na takej úrovni, ako je to pri naturálnych zdrojoch výživy. Pri porovnaní potravín  z hľadiska hustoty výskytu jednotlivých nutrientov a nemyslíme len bielkoviny, sacharidy a tuky, ale aj ostatné […]

Foto-spirulina

Bio Spirulina – jeden z najbohatších prírodných zdrojov živín

15. júla 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Je zelenomodrá 100% sladkovodná modro-zelená riasa obsahujúca vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanin a sulfolipidy. Jej bunková stena nemá celulózu, čím je stráviteľná v ľudskom organizme na 85–95%. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom proteínov (55-70%) s esenciálnymi, aj neesenciálnymi aminokyselinami (bez prítomnosti tuku a […]

AlnaturA lieskovce

Energia na leto

9. júla 2012, redakcia

Všetci, čo sledujete práve prebiehajúcu Tour de France ste zrejme počuli meno Dave Zabriskie. Jazdec tímu GARMIN-SHARP-BARRACUDA vyniká predovšetkým v časovkách, je viacnásobným majstrom USA v tejto displíne. Nie každý už vie, že tento chlapík je na vegánskej strave. Znamená to, že energiu tento Amík berie iba z rastlinných zdrojov. Pre špičkové výkony nie sú […]

Foto-chia-semienka

CHIA semienka – ENERGETICKÁ BOMBA

18. júna 2012, redakcia

CHIA semená (Salvia hispanica) boli tajnou “super potravinou” už v dobách starodávnych civilizácií (aztékov, mayov) a boli aj vysoko cenené. Pestovanie CHIA semien je pomerne náročné a vyžaduje konkrétnu nadmorskú výšku, neobsahuje syntetické pesticídy, herbicídy a iné „ídy“… Je zaujímavé, že CHIA bola znovu objavená až po 500 rokoch.. Semienka sú bohaté na vlákninu, omega […]

Foto-celiakia-diéta

Výživa pri celiakii

31. mája 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa.  Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – bielkovinou niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie […]

Foto-celiakia-2

CELIAKIA – choroba, o ktorej ani nemusíte vedieť

28. mája 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

I. Aké ochorenie sa skrýva pod názvom celiakia? Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén – lepok. Odhady frekvencie výskytu tejto choroby sa rôznia od 1:3 000 až po 1:100. V Japonsku a čiernej Afrike sa toto […]

Bukovsky-2

Video – záznam prednášky dr. Bukovského – Správna výživa športovca – 2012

20. februára 2012, redakcia

A máme tu video prednášky MUDr. Bukovského – Správna výživa športovca z konferencie ” Aby Šport Nebolel”  ..    

Novinky

alergia1

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Pitny rezim cyklistu

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Hmyz

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.