autor: Mgr. Vlastimil Chadim Jednoznačně nejdokonalejší „náhražkou“ za maso jsou ostatní živočišné potraviny – vejce a mléčné výrobky. Dostatek všech esenciálních aminokyselin má též sója a výrobky z ní.Na trhu se vyskytují tzv. rostlinná masa. Jsou to většinou výrobky, které se vizuálně snaží podobat skutečnému masu. Nutričně jsou však odlišného složení. Je to proto, že surovinami […]
autor: Mgr. Vlastimil Chadim Pokud člověk netrpí na některá specifická onemocnění, nemá etické či jiné zábrany, lze obecně doporučit konzumovat maso v nízkotučných variantách a malých porcích 4-5x za týden. Do tohoto doporučení počítáme i ryby a rybí výrobky, které by se v našem jídelníčku měly objevit alespoň 1-2x za týden. Ale jak si počínat v případě, […]
autor: Mgr. Vlastimil Chadim Pro zachování plného zdraví, pro podporu fyzické a psychické výkonnosti je nezbytné poskytnout tělu všechny nepostradatelné živiny. Velkou výhodnou člověka je, že dokáže přijímat potřebné látky z nejrůznějších zdrojů. Umíme zužitkovávat potraviny jak rostlinného, tak živočišného původu. Pro zabezpečení optimálního nutričního stavu nejsme odkázání jen na určitý omezený okruh potravin, jako je […]
Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom […]
MUMIO sa nazýva aj „zázračným balzamom“ či „slzami hôr“ a je to nenápadná tmavohnedá väzká lepivá hmota, ktorá síce nechutná, ale prirodzene funguje ! Všetky zložky MUMIO boli ideálne zlúčené v prírodnom procese trvajúcom tisíce rokov, preto je tento prípravok výborným podporným prostriedkom a prírodným stimulátorom organizmu. Z chemického hľadiska je MUMIO prírodná zmes organických […]
Nemá takmer žiadne kalórie, používa sa najmä ako sladidlo a navyše jej nechýbajú liečivé vlastnosti. Rastlinu, ktorú vzala konečne minulý rok na milosť aj Európska únia, možno pestovať aj doma v kvetináči. Používa sa na osladenie nápojov a sladkých výrobkov, využitie má aj v kozmetike.
Vo všeobecnosti platí, že jedlá, ktoré sú viackrát spracovávané a sú do nich pridávané rôzne druhy dochucovadiel, farbív a podobne, nie sú zo zdravotného a nutričného hľadiska na takej úrovni, ako je to pri naturálnych zdrojoch výživy. Pri porovnaní potravín z hľadiska hustoty výskytu jednotlivých nutrientov a nemyslíme len bielkoviny, sacharidy a tuky, ale aj ostatné […]
Je zelenomodrá 100% sladkovodná modro-zelená riasa obsahujúca vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanin a sulfolipidy. Jej bunková stena nemá celulózu, čím je stráviteľná v ľudskom organizme na 85–95%. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom proteínov (55-70%) s esenciálnymi, aj neesenciálnymi aminokyselinami (bez prítomnosti tuku a […]
Všetci, čo sledujete práve prebiehajúcu Tour de France ste zrejme počuli meno Dave Zabriskie. Jazdec tímu GARMIN-SHARP-BARRACUDA vyniká predovšetkým v časovkách, je viacnásobným majstrom USA v tejto displíne. Nie každý už vie, že tento chlapík je na vegánskej strave. Znamená to, že energiu tento Amík berie iba z rastlinných zdrojov. Pre špičkové výkony nie sú […]
CHIA semená (Salvia hispanica) boli tajnou “super potravinou” už v dobách starodávnych civilizácií (aztékov, mayov) a boli aj vysoko cenené. Pestovanie CHIA semien je pomerne náročné a vyžaduje konkrétnu nadmorskú výšku, neobsahuje syntetické pesticídy, herbicídy a iné „ídy“… Je zaujímavé, že CHIA bola znovu objavená až po 500 rokoch.. Semienka sú bohaté na vlákninu, omega […]
Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – bielkovinou niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie […]
I. Aké ochorenie sa skrýva pod názvom celiakia? Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén – lepok. Odhady frekvencie výskytu tejto choroby sa rôznia od 1:3 000 až po 1:100. V Japonsku a čiernej Afrike sa toto […]
A máme tu video prednášky MUDr. Bukovského – Správna výživa športovca z konferencie ” Aby Šport Nebolel” ..
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.