Výživa

Jarná zelenina

TOP 10 jarnej zeleniny

23. marca 2013, redakcia

K prvým zeleninám objavujúcim sa na jar na trhu patrí reďkovka, špargľa, jarná cibuľka a iné. Po zime, keď je náš organizmus vyčerpaný, trpí jarnou únavou, prípadne máte recidivujúce infekcie horných dýchacích ciest, Vám táto jarná zelenina môže dodať dostatok vitamínu C a iných zdraviu prospešných látok. Ktoré to sú?       Cibuľa, cibuľka […]

131

Výživa v priebehu polmaratónu

19. marca 2013, redakcia

Pokračovanie článkov od autora článku Mgr. Vlastimila Chadima Nutričná príprava na polmaratón časť I. Nutričná príprava na polmaratón časť II. kde sa v článkoch popisuje nevyhnutnosť doplnenia energetických zásob, tekutin a elektrolytov pred samotným pretekom.   Je třeba si uvědomit, že výživa přijatá v průběhu výkonu již nedokáže dohnat to, co jsme případně zameškali v předešlých hodinách […]

129

Nutričná príprava na polmaratón časť II.

18. marca 2013, redakcia

Pokračovanie článku Nutričná príprava na polmaratón časť I. od autora článku Mgr. Vlastimila Chadima – www.nutricoach.cz Nasledujúci text je určený predovšetkým rekreačným bežcom, ktorým prináša základné odporučenie k stravovaniu pred pretekmi. Nutriční příprava na půlmaraton nezačíná bezprostředním jídlem před jeho počátkem. Na doplnění jaterního a svalového glykogenu musíte začít myslet mnohem dříve. Velmi důležité je, […]

129

Nutričná príprava na polmaratón časť I.

17. marca 2013, redakcia

Uběhnutí vzdálenosti 21,1 km je bezesporu hodnotný sportovní výkon. Špičkoví vytrvalci afrického původu dokážou tuto vzdálenost zdolat za 60-65 minut. Naši nejlepší závodníci mužského pohlaví běhají půlku maratonské trati za 70-75 min, ženy za 80-85 minut. Řeč je o běžecké špičce. Na startu městských půlmaratónů se však nachází daleko více jedinců, jejichž cíle pro půlmaratón […]

Čili papričky

Čili papričky – síce pálivý, ale liek

12. marca 2013, redakcia

Čili paprička (niekedy sa tiež používa kayenské korenie) sú malé svetlejšie papričky so silnou vôňou, pričom za pálivú chuť môže látka kapsaicín. Je to rastlinný alkaloid, ktorý spôsobuje typické pálenie tým, že podráždi nervové zakončenia jazyka. Štipľavé čili papričky majú veľa pozitívnych účinkov pre ľudský organizmus, a preto ich môžeme považovať aj za liek! Čili papričky poznali ľudia […]

Mikroživiny

Strava nie je hneď výživa, časť VI. Mikronutrienty – Minerály a stopové prvky

18. februára 2013, redakcia

V prvej časti o mikroživinách sme sa venovali vitamínom, ich významu pre správnu funkciu nášho tela a tiež vysvetleniu pojmov voľný radikál a antioxidant. Rovnako dôležitou skupinou mikroživín sú minerály a stopové prvky. Telo si minerály nedokáže vytvoriť a preto je dôležité prijímať ich denne kvalitnou vyváženou stravou a kvalitnou vodou. Veľmi dôležitý je aj ich vzájomný […]

fazula-1

Fazuľa vo výžive športovca

9. decembra 2012, redakcia

Už Kolumbus si do svojho denníka zapísal pozorovanie, že základom stravy domorodých obyvateľov Ameriky sú fazuľa s kukuricou. My vieme, že domorodci netušili, aký dokonalý bielkovinový kokteil si vyrobili, ale ich svaly z toho určite mali veľkú radosť. Každý športovec dnes vie, že pre rast svaloviny sú dôležité bielkoviny. Obchody so športovou výživou sú plné rôznych bielkovinových […]

mikronutrienty

Strava nie je hneď výživa, časť V. – Mikronutrienty

4. decembra 2012, redakcia

Mikroživiny Mikroživiny sú látky, ktoré naše telo potrebuje v malých množstvách, ale pre náš život sú nevyhnutné. Naše telo si bez týchto látok nevie poradiť. Niektoré si dokáže syntetizovať – samo vytvoriť z iných látok, ale niektoré musíme každý deň prijímať stravou. Ak naša strava nie je dostatočne pestrá a čerstvá, je potrebné ich dodávať vo forme doplnkov […]

Sladkosti-1

Cukor – biely jed, ktorý vyvoláva závislosť

25. novembra 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

V potrave sú obsiahnuté tri základné zložky, ktoré zaisťujú uspokojovanie potrieb ľudského tela. Sú to cukry, tuky a bielkoviny, pričom cukry tvoria energeticky najbohatšiu časť potravy. Dodávajú ľudskému organizmu vyše 50 % energie, ktorú potrebuje k životu.  Sú hlavným „palivom“ mozgu, pričom ich denná spotreba nervovými bunkami sa odhaduje na zhruba na 30g.  Dôležité je prijímať cukry […]

tuky

Strava nie je hneď výživa, časť IV. Lipidy – Tuky.

6. novembra 2012, redakcia

V predchádzajúcich článkoch sme hovorili o dôležitosti zastúpenia všetkých makroživín v dennej potrave. V tejto časti sa budeme venovať poslednej makroživine a tou sú LIPIDY – TUKY.  Tuky sú svojimi funkciami rovnako dôležitou makroživinou ako sacharidy a proteíny a zdravá strava ich musí obsahovať, pretože tvoria životne dôležité súčasti buniek. Istá dávka tuku je pre zdravý chod ľudského tela nevyhnutne […]

slivky

Sedem najlepších potravín jesene

27. októbra 2012, redakcia

(texty a recepty sú použité z kuchárskej knihy dr. Igora Bukovského a šéfkuchára Pavla Liptáka „Hneď to bude “ – v knihe nájdete množstvo ďalších zaujímavých informácií)

Bielkoviny-3

Strava nie je hneď výživa, časť III. Proteíny – bielkoviny.

21. októbra 2012, redakcia

V prvej časti o výžive sme hovorili o dôležitosti zastúpenia všetkých makroživín v dennej strave a v druhej sme sa venovali sacharidom – cukrom. V tejto časti sa budeme venovať ďalšou makroživinou, ktorou sú PROTEÍNY – BIELKOVINY. Podobne, ako pri sacharidoch aj pri konzumácii bielkovín sa v našej výžive stretávame s dvoma extrémami. Prvý prípad nastáva, ak je prísun bielkovín v strave veľmi […]

Anemia-1

Chudokrvný športovec ? Čo s tým ?

14. októbra 2012, redakcia

Možno ste to práve vy, kto s veľkou pasiou chodí každý deň behať a jedného dňa si uvedomíte, že to s vami ide nejak dolu vodou. Vaša kondícia bola doteraz úplne skvelá, no zrazu sa omnoho viac zadýchate, nevládzete, srdce Vám búši ako splašené, aj keď už ste dávno dobehali. Čo sa to s vami len deje? Ráno sa […]

Med

Strava nie je hneď výživa-časť II – Sacharidy – cukry

10. októbra 2012, redakcia

V prvej časti o výžive sme hovorili o dôležitosti zastúpenia všetkých makroživín v dennej strave. Najvyššie percentuálne zastúpenie medzi makroživinami majú SACHARIDY – CUKRY. V našej výžive sa stretávame s dvoma extrémami. Buď je prísun sacharidov nízky, lebo si myslíme, že z nich iba priberáme, alebo je ich podiel extrémne vysoký, keď sa orientujeme na konzum veľkého množstva pečiva, múčnych jedál, […]

Zdrava vyziva

Strava nie je hneď výživa – časť I.

1. októbra 2012, redakcia

Väčšina z nás si myslí, že z bežnej dennej stravy prijímame dostatok živín. Dostatok živín rozhoduje o tom, aby naše telo správne fungovalo. Aby sme mohli dýchať, pohybovať sa, rozmýšľať, pracovať, učiť sa, hrať sa, tancovať, športovať, aby sme boli odolný voči chorobám, mali správny spánok …..   Výživa je to, čo denne prijímame vo forme potravy. […]

Danone_Pyramida

Zdravá strava pre črevo

26. septembra 2012, redakcia

Črevo, slizničný imunitný systém a probiotiká Psyllium –  jedinečný zdroj vlákniny Kyslá kapusta – prírodný liek pre črevo Dnes je už jednoznačne dokázané, že kvalitu našich čriev priamo ovplyvňuje zloženie stravy, ktorú konzumujeme. Centrom nášho tela je tráviaca sústava a od schopnosti prijímať živiny zo stravy závisí nielen naše prežitie, ale aj kvalita nášho života. Potraviny […]

psyllium

Vláknina PSYLLIUM – skorocel indický – Zdravá strava pre črevo

25. septembra 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Najlepší zdroj vlákniny aj pre ľudí, ktorí majú problémy so znášanlivosťou obilnej vlákniny. Štandardná strava obsahuje príliš málo alebo vôbec žiadnu diétnu vlákninu. Aj tí, ktorí dokazujú, že pre nich je dôležitá zdravá výživa, majú ešte stále znížený denný príjem vlákniny. Podľa Harwardskej školy pre verejné zdravie “je vláknina dôležitou súčasťou zdravej stravy a mali […]

črevna sliznica

Črevo, imunita a probiotiká

24. septembra 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Dôležitou súčasťou nášho obranného systému je aj tráviaci trakt. Jeho úlohu z neznalosti však často podceňujeme. Črevo je zodpovedné nielen za trávenie potravy, ale rovnako za celý rad ďalších funkcií. Dôležitú úlohu zohráva práve pri vytváraní skutočnej obrannej línie proti vonkajším vplyvom. Obrannú funkciu čreva tvoria črevná mikroflóra, črevná sliznica a črevný imunitný systém. Imunita […]

Alnatura-mungo

Celiakia je vážna, ale dá sa zvládnuť

23. septembra 2012, redakcia

Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolané neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raže a ovsa.

Bobuľoviny

Zdravé maškrty – bobuľoviny

16. septembra 2012, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Ak by sa robil rebríček najobľúbenejšieho letného ovocia, určite by sa na prvých priečkach umiestnili  všetky tie chutné a šťavnaté drobné bobuľky, také typické práve pre horúce leto. Čučoriedky, černice, ríbezle maliny, chutia výborne a sú aj nesmierne zdravé. Na rozdiel od ostatných druhov ovocia, bobuľoviny sa vyznačujú tým, že obsahujú menej cukru a sú preplnené širokým spektrom […]

Novinky

alergia1

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Pitny rezim cyklistu

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Hmyz

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.