Výživa

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

24. augusta 2015, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom nevyváženého stravovania a radikálneho chudnutia, ale aj druhého extrému – obezity je narušenie imunitného systému. Aj keď si to málokedy uvedomíme, zdravý zažívací trakt je zásadnou podmienkou pre fungujúcu imunitu. Z fyzikálnych bariér medzi vnútornými orgánmi […]

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

28. júla 2014, redakcia

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava dokáže vo veľkej miere ovplyvniť výkon športovca, preto je potrebné dbať na to, čo zjeme a vypijeme. Športový výkon môže byť ovplyvnený kvalitou stravy, množstvom jedla aj dennou dobou, v ktorej jedlo skonzumujeme. Hoci neexistuje žiadna zázračná formulka, veľký podiel […]

Omega-3 mastné kyseliny

26. mája 2014, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina dokozahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaénová). Telo si ich nevie samé vytvoriť, preto je nevyhnutné prijímať ich v potrave. Čo je zdrojom Omega-3 mastných kyselín? Najznámejším zdrojom sú ryby v ich prirodzenom prostredí v chladných moriach. Zdrojom rastlinného […]

Škorica – Zdravá vôňa.

1. apríla 2014, redakcia

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito sviatkami. Dodáva výraznú chuť koláčikom, vianočnému pečivu, jablkovým koláčom,  či zaujímavú arómu vynikajúcemu cappucinu, ale aj varené víno ochutené škoricou je lahôdka po dobrej lyžovačke… Je veľmi vhodné používať ju celoročne – do raňajkových […]

Morské riasy – potravina budúcnosti

16. januára 2014, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Morské riasy patria k  najstarším formám života na zemi a sú zdrojom potravy ľudstva od najstarších dôb. Sú stavbou jednoduché, formou rozmanité a účinkami prekvapujúce. Len niekoľko gramov morských rias pokryje dennú spotrebu mnohých vitamínov a minerálov. Morské riasy sú najčistejším,najkvalitnejším a organizmom najlepšie využiteľným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a uhľohydrátov. Telu dodávajú potrebné vitamíny (A, B2, B12, C) […]

Mak – zdravá pochúťka

19. decembra 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Mak siaty (Papaver somniferum) je rastlina z čeľade makovité (Papaveraceae). Ide o významný zdroj ópia, čo má za následok, že je v niektorých štátoch jeho pestovanie zakázané. V novšej histórii sa mak siaty stal typickou slovanskou i slovenskou plodinou. Týka sa to jeho pestovania i využitia. Mak sa stal neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka a zohráva dôležitú úlohu aj pri rôznych […]

Orechy – Plody prírody vedúce k zdraviu

18. decembra 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Orechy sú významným zdrojom kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Tieto látky vyživujú mozog, ako antioxidanty sa uplatňujú v prevencii civilizačných ochorení tým, že chránia organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi, majú omladzovací efekt a predlžujú život. Kvôli svojmu nízkemu obsahu cukrov sa orechy hodia tiež pre diabetikov a pre svoju […]

Vitamín D v zime vymrzne ! Treba jesť ryby, slniť sa alebo brať výživové doplnky?

28. októbra 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Je zima, často zamračené, v jedálničku nemáme denne morské ryby – v tom prípade nám hrozí, že pravdepodobne máme málo vitamínu D. Po celom modernom svete sa šíri epidémia nedostatku vitamínu D.  Mnohé štúdie zistili, že 59% populácie má nedostatok vitamínu D, pričom 25% z toho má extrémne nízku úroveň vitamínu D. Tieto veľmi nízke hodnoty […]

Ako si uvariť zdravie

8. októbra 2013, redakcia

Výživovému poradenstvu sa venujeme dlhé roky a popri tom stále zisťujeme, že konzumácia zeleniny je ešte vo väčšine rodín tvorená krúžkom paradajky a papriky na chlebíku. Odporúčanú dávku zeleniny, ktorá je cca. 500g denne si väčšina ľudí nevie predstaviť. A pritom je náš trh je zaplavený rôznymi druhmi zeleniny. Vybrať si to, čo je pre […]

Doktor Zázvor

8. septembra 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Zázvor je dužinatý podzemok (mylne označovaný za koreň) tropickej rastliny Zingiber officinale a je to jedno z najstarších korenín sveta.  V Indii a Číne sa ako korenie i liek používa dlhšie ako 3 tisíce rokov. Obsahuje veľa aromatických látok (silice, éterické oleje),  vďaka ktorým má typickú vôňu. Za svoju charakteristickú ostrú korenistú chuť vďačí látke, ktorá sa […]

Glykemický index-čo to je a ako ho využiť ?

24. júna 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Čo je  to  glykemický  index? Glykemický index (GI) je číslo vyjadrujúce postavenie potraviny na škále od 0 do 100 v závislosti od toho, ako rýchlo sa cukor (sacharidy) z tejto potraviny vstrebáva do krvi a ako intenzívne ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Glykemický index je indikátor, ktorý môže pomôcť pri výbere vhodných potravín v období, keď […]

Zaujímavosti o Chlorelle – zelený jačmeň

21. mája 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Chlorella pyrenoidosa Je širokozáberový očistný prostriedok a hoci nie je liekom, predsa lieči. Je najbohatším zdrojom chlorofylu, ktorý zlepšuje ľuďom krvný obraz, urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom. Zlepšuje tiež okysličenie organizmu, čím bráni vzniku infekčného prostredia.

Ako podporiť spaľovanie tukov?-časť III.

16. mája 2013, Mgr. Vlastimil Chadim

Pokračovanie Ako podporiť spaľovanie tukov ?-časť I. Ako podporiť spaľovanie tukov ? – časť II. Štíhla, zdravo vypadajúca postava je prianím skoro každého človeka. Bohužiaľ nie každému nadelila príroda super rýchly metabolizmus, ktorý by zaistil prirodzenú štíhlosť bez potreby pravidelnej fyzickej aktivity a nízkokalorického jedálničku. To, jakých energetických zdrojů v průběhu tréninků i celého dne využíváte […]

Ako podporiť spaľovanie tukov?-časť II.

15. mája 2013, Mgr. Vlastimil Chadim

Pokračovanie I.časti – Ako podporiť spaľovanie tukov ? Štíhla, zdravo vypadajúca postava je prianím skoro každého človeka. Bohužiaľ nie každému nadelila príroda super rýchly metabolizmus, ktorý by zaistil prirodzenú štíhlosť bez potreby pravidelnej fyzickej aktivity a nízkokalorického jedálničku. Úvod bych si dovolil zahájit činiteli ze skupiny pohyb. Čím více kilometrů najezdíte na kole, naběháte, naplavete, naběžkujete, […]

Ako podporiť spaľovanie tukov?-časť I.

14. mája 2013, Mgr. Vlastimil Chadim

Štíhla, zdravo vypadajúca postava je prianím skoro každého človeka. Bohužiaľ nie každému nadelila príroda super rýchly metabolizmus, ktorý by zaistil prirodzenú štíhlosť bez potreby pravidelnej fyzickej aktivity a nízkokalorického jedálničku. Úspěch ve vytrvalostních sportech je ovlivněn celou řadou faktorů. Rekreační i výkonnostní běžci, cyklisté, běžci na lyžích profitují především z vysoké úrovně trénovanosti kardio-respiračního ústrojí. Jednoduchým […]

Výživa triatlonistu

6. mája 2013, redakcia

Příprava na triatlon, stejně jako samotná účast v něm, je díky propojení tří disciplín velmi náročná na správné doplňování energie. Tak jako do závodního auta nemůžete lít obyčejný benzín a nebude mít spotřebu jako „nákupní taška na kolečkách“, tak ani při tréninku na tak náročnou kombinaci tří sportů nemůžete spoléhat na běžnou stravu v běžném množství. Naše „běžné“ stravovací návyky jsou totiž […]

Prekyslenie organizmu

2. mája 2013, MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Prekyslený organizmus môžeme považovať za jednu z civilizačných chorôb. Prekyslenie vytvára v tele prostredie, ktoré umožňuje rozvinutie rôznych chorôb. Pre zdravie človeka je okrem iných vecí potrebné aj udržiavanie acidobázickej rovnováhy (rovnováhy medzi zásadami a kyselinami). Hodnota pH krvi je 7,4. pričom ľudská krv je veľmi mierne zásaditá. Prekyslenie organizmu (acidóza) je stav, pri ktorom je v krvi […]

Čo, koľko a kedy jesť pred tréningom ?

29. apríla 2013, Mgr. Vlastimil Chadim

Posledným jedlo pred plánovanou pohybovou aktivitou môžme účelne podporiť, ale tiež znehodnotiť následný fyzický výkon. Co, kolik a kdy jíst před tréninkem či závody je ovlivněno mnoha faktory.  V potaz je třeba brát charakter, intenzitu, délku trvání aktivity, denní dobu, podmínky za kterých bude probíhat, aktuální stav organismu a předcházející stravovací a tréninkový režim. Na […]

Stravovacie “prúsery” v cyklistike

14. apríla 2013, Mgr. Vlastimil Chadim

Strava sehrává v životě cyklisty bezesporu velmi důležitou úlohu. Vedle genetických dispozic, úrovně trénovanosti a kvality regenerace jsou stravovací zvyklosti dalším faktorem ovlivňujícím sportovní výkon. Teprve při dokonalé souhře výše zmiňovaných činitelů můžeme očekávat nejlepší výsledky. Mnozí rekreační, ale i výkonnostní cyklisté nevěnují svému jídelníčku dostatečnou pozornost a zbytečně se tak okrádají o možnost dalšího výkonnostního růstu. V následujícím textu […]

Jeme preto, aby sme žili? – Alternatívne výživové postupy

2. apríla 2013, redakcia

Vegánstvo, frutariánstvo, vitariánstvo, makrobiotika či paleolitická strava? Poznáte alternatívne výživové postupy a sú vlastne zdraviu prospešné? Aké sú ich pozitíva a naopak – nevýhody či riziká? Podľa výživového poradcu Mgr. Vlastimila Chadima z Brna možno súčasný jedálniček minimálne tretiny populácie charakterizovať ako monotónny a nevyvážený. Prevažujú nutrične menej kvalitné potraviny v podobe bieleho pečiva, sušienok, oplátok či údenín a hodnotné pokrmy často […]

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.