Orechy sú významným zdrojom kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Tieto látky vyživujú mozog, ako antioxidanty sa uplatňujú v prevencii civilizačných ochorení tým, že chránia organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi, majú omladzovací efekt a predlžujú život. Kvôli svojmu nízkemu obsahu cukrov sa orechy hodia tiež pre diabetikov
a pre svoju výživovú hodnotu sú cenené aj vegetariánmi.
Orechy majú na ľudské zdravie celú škálu pozitívnych účinkov. K tým najvýznamnejším patria:
Orechy sú charakteristické svojím veľkým obsahom
1. Najčastejšie sa u nás konzumujú vlašské orechy. Už starí rímania ich považovali za omladzujúci prostriedok, ich stavba pripomína mozog a mozog aj ovplyvňujú.
2. Lieskovce sú ľahšie stráviteľné než vlašské orechy, alebo mandle. Zo všetkých orechov majú najviac vitamínu E a sú bohatým zdrojom fosforu, draslíka, horčíka, vápnika, železa a medi. Je to potravina pre svaly , zlepšujú pamäť, upokojujú nervy, posilňujú organizmus a pôsobia preventívne proti obličkovým kameňom.
3. Veľkej obľube sa tešia arašidy. Zdravšie sú nepražené a nesolené. Problémom môže byť fakt, že surové sú ťažšie stráviteľné, takže je vhodné ich nasucho opražiť na panvici. Arašidy okrem antioxidačných účinkov pomáhajú pri poruchách nervovej sústavy, kožných problémoch a kardiovaskulárnych chorobách. V USA sa mletím celá polovica úrody spracováva na populárne peanut butter – arašidové maslo. Veľká časť tohto produktu sa hydrogenuje, čo znižuje obsah esenciálnych nenasýtených MK. Mimochodom, arašidové maslo obsahuje v 100 g viac bielkovín ako najlepší steak. Arašidy sú náchylné na tvorbu rakovinotvornej plesne a preto plesnivé a zatuchnuté plody nekonzumujeme.
4. Známe a často konzumované sú tiež mandle. Pre obsah podporných látok sú považované za kráľovné medzi orechmi. Obsahujú najmä vápnik a horčík. Kombinácia týchto minerálov prospieva pokožke, vlasom a nechtom. Posilňujú tiež nervovú sústavu, spevňujú zubnú sklovinu a bránia vzniku rakoviny hrubého čreva. Pravidelná konzumácia mandlí má silný ochranný účinok pred vznikom choroby koronárnych ciev srdca, ktorá vedie k infarktu myokardu. Stačí asi 50 g mandlí denne a riziko infarktu klesá až o 50% ! Horké mandle obsahujú však škodlivé látky a preto ich nekonzumujte.
5. Oriešky kešu obsahujú veľa horčíka, betakaroténu, zinku a ďalších stopových prvkov ktoré pozitívne vplývajú na oči, kožu a sliznice. Majú sladkastú chuť, čo sa využíva najmä v ázijskej kuchyni. Nadmerný konzum môže spôsobiť nevoľnosť.
6. Pistácie majú z orechov najvyšší obsah železa, obsahujú meď, draslík, fosfor či vápnik. Z vitamínov provitamín A a celú škálu zo skupiny B. Taktiež tu platí, že nekonzumujeme oriešky napadnuté plesňou ktorá má toxické účinky.
7. Jedlé gaštany obsahujú viac škrobu a vlákniny, ale menej tukov ako orechy. Sto gramov gaštanov má v porovnaní s rovnakým množstvom orechov len polovičnú energetickú hodnotu, poskytne vám tretinu odporúčanej dennej dávky vitamínu E a štvrtinu dennej dávky vitamínu B6. Nachádza sa v nich aj vitamín C, draslík, fosfor či železo.
Vysoký obsah tukov spôsobuje, že orechy podliehajú oxidatívnym procesom, ktoré sú príčinou zhorknutia. Oxidácia je vyvolaná svetlom, vzduchom, stykom s kovmi, a preto je najlepšie skladovať orechy v ich škrupine na chladnom, tmavom a suchom mieste v sklenenom alebo plastikovom obale. Najcitlivejšie sú arašidy, pekany a vlašské orechy. Najodolnejšie sú mandle a kešu orechy. Vylúpané orechy sú schopné viazať na seba cudzie pachy, preto napr. pri uskladnení v chladničke ich treba držať dobre uzatvorené.
Na záver treba upozorniť, že orechy patria k najčastejším potravinovým alergénom. To musia mať na pamäti ľudia, u ktorých sa už nejaká potravinová alergia vyskytuje. Taktiež nedávame jesť orechy malým deťom, jednak z dôvodu možnej alergizácie, ale aj z bezpečnostného dôvodu udusenia. Vyhýbajte sa tiež soleným a praženým orieškom. Okrem nadbytku soli, praženie ničí vitamíny a vytvárajú sa pri ňom karcinogénne látky.
A rada na úplny záver: Pretože sú to koncentrované potraviny, ich konzum nie je neobmedzený. Optimálne je zjesť denne 5 veľkých alebo 10 malých orieškov denne.
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ a ťažkosti s dýchaním pociťujú
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň
Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia
Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom
Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava
Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina
Škorica je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito
Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie
Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne
V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť
Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.