Orechy – Plody prírody vedúce k zdraviu

18. decembra 2013 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

OrechyOrechy sú významným zdrojom kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Tieto látky vyživujú mozog, ako antioxidanty sa uplatňujú v prevencii civilizačných ochorení tým, že chránia organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi, majú omladzovací efekt a predlžujú život. Kvôli svojmu nízkemu obsahu cukrov sa orechy hodia tiež pre diabetikov
a pre svoju výživovú hodnotu sú cenené aj vegetariánmi.

Orechy a zdravie

Orechy majú na ľudské zdravie celú škálu pozitívnych účinkov. K tým najvýznamnejším patria:

  • Pomáhajú podporovať správnu funkciu mozgu – podporujú pamäť a myslenie.
  • Majú vplyv na náladu – zvyšujú vylučovanie dopamínu a serotonínu.
  • Anti-sklerotický účinok – ochraňujú cievy a srdce, znižujú cholesterol a riziko vzniku mozgovej mŕtvice. Ich pravidelná konzumácia znižuje riziko až o 50%.
  • Protirakovinový a antioxidačný účinok.
  • Anti-diabetický účinok – pri ich konzumácii – nižšie riziko vzniku cukrovky 2.typu.
  • Podporujú výkonnosť imunitného systému.

Orechy sú charakteristické svojím veľkým obsahom

  • Bielkovín – kvalitných.
  • Nenasýtených mastných kyselín (MK) – omega-3 mastné kyseliny, pričom obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov.
  • Vitamínov B – včítane kyseliny listovej.
  • Vitamínov E a A – čím sú čerstvejšie, tým je obsah vitamínov vyšší.
  • Minerálov a stopových prvkov – sú bohatým zdrojom horčíka, železa, zinku, draslíka, medi či selénu.

vlašsko orechy1. Najčastejšie sa u nás konzumujú vlašské orechy. Už starí rímania ich považovali za omladzujúci prostriedok, ich stavba pripomína mozog a mozog aj ovplyvňujú.

 

 

 

 

2. mandleLieskovce sú ľahšie stráviteľné než vlašské orechy, alebo mandle. Zo všetkých orechov majú najviac vitamínu E a sú bohatým zdrojom fosforu, draslíka, horčíka, vápnika, železa a medi. Je to potravina pre svaly , zlepšujú pamäť, upokojujú nervy, posilňujú organizmus a pôsobia preventívne proti obličkovým kameňom.

 

 

 

3. OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeľkej obľube sa tešia arašidy. Zdravšie sú nepražené a nesolené. Problémom môže byť fakt, že surové sú ťažšie stráviteľné, takže je vhodné ich nasucho opražiť na panvici. Arašidy okrem antioxidačných účinkov pomáhajú pri poruchách nervovej sústavy, kožných problémoch a kardiovaskulárnych chorobách. V USA sa mletím celá polovica úrody spracováva na populárne peanut butter – arašidové maslo. Veľká časť tohto produktu sa hydrogenuje, čo znižuje obsah esenciálnych nenasýtených MK. Mimochodom, arašidové maslo obsahuje v 100 g viac bielkovín ako najlepší steak. Arašidy sú náchylné na tvorbu rakovinotvornej plesne a preto plesnivé a zatuchnuté plody nekonzumujeme.

4. mandleZnáme a často konzumované sú tiež mandle. Pre obsah podporných látok sú považované za kráľovné medzi orechmi. Obsahujú najmä vápnik a horčík. Kombinácia týchto minerálov prospieva pokožke, vlasom a nechtom. Posilňujú tiež nervovú sústavu, spevňujú zubnú sklovinu a bránia vzniku rakoviny hrubého čreva. Pravidelná konzumácia mandlí má silný ochranný účinok pred vznikom  choroby koronárnych ciev srdca, ktorá vedie k infarktu myokardu. Stačí asi 50 g mandlí denne a riziko infarktu klesá až o 50% ! Horké mandle obsahujú však škodlivé látky a preto ich nekonzumujte.

 

5. kesuOriešky kešu obsahujú veľa horčíka, betakaroténu, zinku a ďalších stopových prvkov ktoré pozitívne vplývajú na oči, kožu a sliznice. Majú sladkastú chuť, čo sa využíva najmä v ázijskej kuchyni. Nadmerný konzum môže spôsobiť nevoľnosť.

 

 

 

 

6. pistaciePistácie majú z orechov najvyšší obsah železa, obsahujú meď, draslík, fosfor či vápnik. Z vitamínov provitamín A a celú škálu zo skupiny B. Taktiež tu platí, že nekonzumujeme oriešky napadnuté plesňou ktorá má toxické účinky.

 

 

 

 

7. gastanyJedlé gaštany obsahujú viac škrobu a vlákniny, ale menej tukov ako orechy. Sto gramov gaštanov má v porovnaní s rovnakým množstvom orechov len polovičnú energetickú hodnotu, poskytne vám tretinu odporúčanej dennej dávky vitamínu E a štvrtinu dennej dávky vitamínu B6. Nachádza sa v nich aj vitamín C, draslík, fosfor či železo.

Uskladnenie orechov:

Vysoký obsah tukov spôsobuje, že orechy podliehajú oxidatívnym procesom, ktoré sú príčinou zhorknutia. Oxidácia je vyvolaná svetlom, vzduchom, stykom s kovmi, a preto je najlepšie skladovať orechy v ich škrupine na chladnom, tmavom a suchom mieste v sklenenom alebo plastikovom obale. Najcitlivejšie sú arašidy, pekany a vlašské orechy. Najodolnejšie sú mandle a kešu orechy. Vylúpané orechy sú schopné viazať na seba cudzie pachy, preto napr. pri uskladnení v chladničke ich treba držať dobre uzatvorené.

Na záver treba upozorniť, že orechy patria k najčastejším potravinovým alergénom. To musia mať na pamäti ľudia, u ktorých sa už nejaká potravinová alergia vyskytuje. Taktiež nedávame jesť orechy malým deťom, jednak z dôvodu možnej alergizácie, ale aj z bezpečnostného dôvodu udusenia. Vyhýbajte sa tiež soleným a praženým orieškom. Okrem nadbytku soli, praženie ničí vitamíny a vytvárajú sa pri ňom karcinogénne látky.

A rada na úplny záver: Pretože sú to koncentrované potraviny, ich konzum nie je neobmedzený. Optimálne je zjesť denne 5 veľkých alebo 10 malých orieškov denne.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie slizníc, či kašeľ  a ťažkosti s dýchaním pociťujú

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť poštípanie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň

Ako športovať s alergiou ?

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia

Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

Pred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Novinky

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.