Chcete schudnúť „do plaviek“ nárazovou diétou? Ohrozujete tak svoju imunitu

24. augusta 2015 , MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.
Zdravie »

39828600_mlPred začiatkom leta sa mnohí snažíme čo najrýchlejšie schudnúť. Neváhame siahnuť aj po radikálnych diétach a detoxikáciách. Nechceným dôsledkom nevyváženého stravovania a radikálneho chudnutia, ale aj druhého extrému – obezity je narušenie imunitného systému.

Aj keď si to málokedy uvedomíme, zdravý zažívací trakt je zásadnou podmienkou pre fungujúcu imunitu. Z fyzikálnych bariér medzi vnútornými orgánmi a vonkajším svetom je tráviaci trakt vôbec najväčší, má asi 150-krát väčší povrch než pokožka. Prichádza tak do styku s najväčším množstvom mikroorganizmov.

Preto asi neprekvapí, že v ňom nájdeme až 60 % zo všetkých imunitných buniek v organizme. Takže čo a ako konzumujeme, je pre našu imunitu zásadné. Navyše, medzi imunitným systémom, trávením a stravovaním existuje naozaj zložitý vzťah. Ten súvisí napríklad so vznikom intolerancie či alergie na rôzne druhy potravín a vplýva aj na rozvoj rôznych chronických chorôb.

Nárazové diéty – zdravotné riziko (nielen) pre našu imunitu

Zvažujete v týchto dňoch kapustovú alebo ryžovú diétu, aby ste sa „zmestili do plaviek“? Alebo niektorú zo „zaručených“ detoxikácií či trendy diét? V takom prípade by ste mali spozornieť. Podľa vedeckých výskumov totiž rýchla strata hmotnosti spomaľuje metabolizmus, a to zas vedie k známemu jo-jo efektu, teda rastu telesnej hmotnosti v budúcnosti.

Ešte horšou je skutočnosť, že ľubovoľnou nárazovou diétou vážne ohrozujete svoje zdravie. Rýchle schudnutie deštruuje imunitný systém a vedie k zvýšenému výskytu infekcií. Ohrozuje aj srdcovo-cievny systém, osobitne jo-jo efekt poškodzuje krvné cievy. Navyše, radikálna diéta vplýva aj na našu psychiku. Takže ak sa chudnutie nedarí, narastá vnútorná nespokojnosť a stres, ktoré taktiež zoslabujú imunitnú odpoveď.

Jednorazové diétne programy s energetickým príjmom menším než 1 200 kcal denne nie sú pre bežných ľudí vhodné. Navyše, nárazové diéty nielenže v konečnom dôsledku nefungujú, ale skutočnou výzvou pri chudnutí je niečo úplne iné – ako trvalo zmeniť svoj životný štýl tak, aby sa nižšiu hmotnosť podarilo udržať dlhodobo.

Obezita – druhý extrém

Zostať „tučný“ ale tiež nie je riešenie. Štúdie potvrdili, že obézni jedinci majú menej bielych krviniek. To sú tie, ktoré za nás bojujú proti infekcii. Navyše nadmerná spotreba jednoduchých cukrov, tak častá u obéznych ľudí, vedie aj k zvýšeniu zápalových parametrov v krvi. Problémom je nadmerná tvorba hormónov produkovaných tukovým tkanivom, ktoré prispievajú k chronickému zápalu, spojenému s cukrovkou a ochoreniami srdca. Vedecké dôkazy naznačujú, že prílišná spotreba sacharínu môže prispievať aj k rozvoju autoimunitných ochorení ako Crohnova choroba.

A čo vegetariánstvo?

Napriek predsudkom z minulosti sa vegetariánstvo ukázalo ako jedno zo správnych spôsobov stravovania. Aby naplnilo všetky potreby organizmu, je nevyhnutný naozaj poctivý a vyvážený stravovací plán. Inak hrozí nedostatok niektorých živín, ktoré sú dôležité aj pre imunitný systém. Toto platí osobitne u malých detí a dospievajúcich. Ide napríklad o železo, vitamín B12, zinok a vápnik.

Trendové diéty – RAW vegánstvo a PALEO diéta

V prípade RAW diéty ide o konzumáciu rastlinnej stravy, ktorá nie je zohriata nad 40 stupňov. Táto diéta vychádza z mylných predstáv o zničení výživnej hodnoty potravín varením. Jej hlavným problémom je nižšia ponuka potravín, ktoré máme k dispozícii. Tým sa zvyšujú zdravotné riziká vyplývajúce z nedostatočného príjmu látok, kľúčových pre fungovanie nášho zdravia. U RAW vegánov sa často objavuje nedostatok omega-3 mastných kyselín (DHA a EPA ), vitamínov B12 a D, zvykne chýbať aj selén, zinok a železo.

Skoro vo všetkých prípadoch ide o látky nevyhnutné aj pre správne fungovanie imunity. Nedostatok vitamínu D navyše komplikuje aj spracovanie vápnika v organizme a vedie k nárastu osteoporózy. Osobitné riziko pre imunitný systém predstavujú aj nebezpečné spóry či listerióza, ktoré sa častejšie vyskytujú práve v potravinách v surovom stave. Na druhej strane rozumné zaradenie čerstvého ovocia a zeleniny v surovom stave do bežného vyváženého stravovania, má nesporné zdravotné benefity.

V roku 2013 vystrelila popularita PALEO diéty na vrchol. „Návrat do praveku“ odvtedy prešiel podrobným vedeckých posúdením. PALEO diéta vychádza z nesprávneho predpokladu, že naši prapredkovia boli zdravší ako moderní ľudia. Využíva kombináciu mäsa, rýb, vajec, zeleniny, ovocia, orechov a semien a naopak, vyhýba sa spracovaným potravinám, ale aj strukovinám, obilninám a niektorým mliečnym výrobkom.

Na rozdiel od RAW je PALEO diéta vyváženejšia a dosahuje zaujímavé výsledky v oblasti chudnutia, zníženia „zlého“ cholesterolu či hladiny glukózy v krvi. Dôraz na konzumáciu poctivých potravín, zeleniny a ovocia patrí ku kladným stránkam tejto diéty. Zároveň ale ignoruje rozsiahle vedecké dôkazy, podporujúce benefity obilnín a strukovín. Prílišný príjem červeného mäsa je rizikom pre srdcovo-cievny systém. Nedostatok celozrnných potravín zas neprospieva črevnému traktu, a tým ani imunite.

Ako chudnúť tak, aby sme neohrozili našu imunitu?

Ak trpíme obezitou, znížiť hmotnosť je kľúčové pre naše zdravie. Aj malý úbytok hmotnosti zmierni riziko srdcových chorôb, diabetu a niektorých druhov rakoviny. Avšak dôležité je schudnúť bezpečne, teda postupne. Experti zvyčajne odporúčajú pokles na úrovni 0,5 až 1 kilogram týždenne. Najvhodnejším spôsobom ako schudnúť je pravidelne cvičiť a držať sa vyváženého a pravidelného stravovania na týchto princípoch:

  • Základom našej stravy majú byť celozrnné potraviny, čerstvé ovocie a zelenina, ryby, biele mäso a vajíčka z ekologických chovov.
  • Konzumujme vyvážený pomer vláknin, bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Udržujme správnu rovnováhu medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.
  • Dopĺňajme stravovanie o probiotiká.
  • Obmedzme jedlá, ktoré obsahujú známe alergény a potenciálne toxíny.
  • Myslime aj na príjem významných mikroživín ako železo, selén, zinok, meď, vitamíny C, A, E, B-6 a kyselina listová, ktoré sú dohromady dôležité pre imunitu.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Držiteľka certifikátov z kurzu prietokovej cytometrie a funkčnej diagnostiky a tiež medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku.
V roku 2002 som obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Podobné články

sacharidy

5 Najlepších sacharidov pre športovcov

Akokoľvek je športovec pred súťažou talentovaný, motivovaný a dobre trénovaný, hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľakrát veľmi tenká. Strava

omega 3 MK

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou mnohých dôležitých metabolických procesov v tele. Najdôležitejšie omega 3 mastné kyseliny sú DHA (kyselina

skorica

Škorica – Zdravá vôňa.

Škorica   je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito

Foto-morske riasy

Morské riasy – potravina budúcnosti

Morské riasy patria k  najstarším formám života na zemi a sú zdrojom potravy ľudstva od najstarších dôb. Sú stavbou jednoduché, formou rozmanité a

Novinky

alergia1

Pozor tento rok vypukla agresívna peľová sezóna

Tohtoročná jar je mimoriadne ťažká pre alergikov. Slzenie očí, nádcha, bolesti hrdla, svrbenie

Pitny rezim cyklistu

Ako zvládnuť tréning v týchto horúčavách?

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne

Hmyz

Poštípanie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o novinkách a pripravovaných akciach, zadajte Váš email.